Головна » Регіональні заходи  
		« 1 2 ... 39 40 41 42 43 ... 69 70  » 
 До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Талалаївська ОТГ з рецептом приготування бабусиної паски.   Бабусина паска – цінний спадок, який передається від покоління до покоління. Приготуймо разом паску за старовинним рецептом і насолоджуймося смачною символічною випічкою разом із сім’єю та близькими на святкуванні Великодня!   Інгредієнти   300 мл молока, 50 г дріжджів, 170 г цукру, 900 г борошна, 3 яйця, 2 жовтки, 130 г вершкового масла, 30 мл олії, 20 г горілки, 3 г солі, 200 г родзинок, лимон.   Готуємо опару   Для неї знадобиться 300 мл молока, 200 г борошна, 50 г цукру і 50 г свіжих пресованих дріжджів. Молоко ма
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
  До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Перебудівська сільська бібліотека Крутівської ОТГ з цікавою інформацією, за яку ми щиро дякуємо.   Що не можна робити на Великдень   * На Великдень християнам забороняється виконувати важку фізичну роботу. Господині напередодні завершують усі приготування на кухні, щоб у свято бути вільними від домашніх турбот.   * Цього дня не варто ходити похмурим, грубіянити, лаятися з близькими людьми, скупитися. Сумувати також не годиться. У Світле Христове Воскресіння не можна відмовляти в милостині або допомозі нужденним.   Прикмети і повірʼя   * Якщо у свято нагодувати вуличних птахів
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
 До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився Білошицькослобідський будинок культури Корюківської міської ради з цікавою розповіддю про історію свята Великодня та автентичним рецептом паски від старожилів села.   Воскресіння Христове – християнське свято, засноване на історії воскресіння Ісуса Христа на третій день після розп’яття. Тепер Великдень став днем, який християни присвячують спогадам про життя, смерть і воскресіння Спасителя. Рішення про необхідність святкувати Воскресіння Христове ухвалив Нікейський собор у 325 році н. е. В Україні це свято почало впроваджуватися лише після хрещення Русі в 988 році. Спочатку в різних місцях Великде
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
  У рубриці «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини» пропонуємо до вашої уваги рецепт великодньої випічки від господинь із Комарівки – більшою мірою класичний, але дещо осучаснений.   Українська паска   Для її приготування потрібно взяти 750–800 г борошна, 220 мл теплого молока, 10 г сухих дріжджів, яйце, яєчний жовток, 250 г цукру, 100 г вершкового масла, 30 г олії, по 100 г родзинок, цукрової пудри й кокосової стружки, апельсин та сік половинки апельсина.   У глибокій ємності змішати тепле молоко, столову ложку цукру та дріжджі. Перемішати інгредієнти, накрити рушником і залишити на 15 хвилин. Після цього додати яйце, жовток, сіль, цукор, вершкове масло та олію, цедру і сік апельсина, ваніль. Перемішати все 
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
  В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо Бірківський сільський будинок культури Остерської міської територіальної громади.   З листа, який надійшов із відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Остерської міської ради (начальник – Лідія Тищенко-Іценко), ми дізналися, що до участі у проєкті активно долучилися староста Бірківського старостату Олена Артемюк, директорка Бірківського сільського будинку культури Любов Вертай та її колеги Олена Омельченко, Любов Здрілько і Любов Пилипчук. Щиро дякуємо, шановні пані!   «За кілька днів до Великодня полички магазинів наповнюються найрізноманітнішими пасками, та все ж кожна господ
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
 До проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився КЗ ЦКД Малодівицької ТГ. До вашої уваги – рецепт паски від Тетяни Глущенко.   Нам знадобиться 1 л молока, 2 кг борошна, 10 жовтків, 3 ст. л. цукру, по 250 г вершкового масла й маргарину, дрібка солі, ванілін, родзинки та 80 г живих дріжджів.   «У нас паски переважно печуть з п’ятниці на суботу або в четвер, – розповідає господиня. – Щоб паска вдалася, у Чистий четвер потрібно змити всі гріхи водою. В оселі має бути прибрано, вичищено, а рушники – випрані, накрохмалені.   День розпочинаємо з гарним настроєм. Встаємо вдосвіта, умиваємося, одягаємо чистий одяг, найкращий фартух та пов’язуємо найкр
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
  Щороку українці відзначають його з особливою шаною. З цим святом пов’язано безліч звичаїв. Також Великдень славиться традиційними стравами, тому готуються до нього заздалегідь.   У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей.   До Великодніх свят КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР у межах онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» оголосив збір інформації під рубрикою «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини». Як завжди, нам надійшло чимало цікавих листів. Щиро дякуємо мешканцям територіальних громад області, які долучилися до нашої ініціативи! 
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
 У межах проєкту «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо зразковий аматорський вокальний ансамбль «Ритм» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник - Людмила Мартинова).   1977 рік. Велика зала Будинку культури ВАТ «КФТП» наповнена глядачами, які емоційно та щиро аплодують виступу новоствореного дитячого колективу «Ритм». Перший успіх посприяв продовженню розпочатої справи, наповненню її новим неповторним змістом. Таке вже кредо було у керівниці колективу: шукати, втілювати, надихати. Людмила Мартинова одразу увійшла у ритм свого «Ритму», вивчаючи запити глядача, душу кожного учасника…   Почалося справжнє творче життя колективу – цікаво, різноманітно й невтомно. Назва співзвучна з
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
 15 квітня стало визначною датою для учасників Всеукраїнського відкритого двотурового дистанційного конкурсу-виставки декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки», організованого КЗ «Лозівський фаховий вищий коледж мистецтв» Харківської обласної ради. З гордістю повідомляємо, що серед переможців — майстри Чернігівського обласного центру народної творчості.   З великою радістю вітаємо наших талановитих керівників студій з їх заслуженою перемогою! Дипломом лавреата I ступеня нагороджена Лідія Іванівна Гончар за конкурсну роботу «Таця» (виріб з лози), дипломом лавреата II ступеня - Наталія Миколаївна Войстрикова за конкурсну роботу « Лілея» ( художня обробка шкіри), дипломом II ступеня — Маріанна Володимирівна Ваценко за декоративний розпис «Ой у
		
		 ... 
		
			Читати далі »
		 
 |  
 
 13 квітня 2024 року у виставковій залі Чернігівського обласного центру народної творчості відбулася особлива подія. Лідія Гончар, керівник студії «Плетіння з лози, соломки, рогози», провела майстер-клас для Християнського центру розвитку сім'ї "Школа Марії". Учасники мали змогу навчитися мистецтву плетіння пасхальних кошиків, додавши таким чином унікальний відтінок до своїх святкових традицій. Двері центру завжди відкриті для всіх охочих опанувати народні ремесла, долучитися до збереження та розвитку культурних традицій.   
 |  
  |  
  |  
  | 
 
 
Календар
		
			| «  Листопад 2025  » |  
		
			| Пн | 
			Вт | 
			Ср | 
			Чт | 
			Пт | 
			Сб | 
			Нд | 
		 |   |   |   |   |   | 1 | 2 |  | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |  | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |  | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |  | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |     
  
 |