Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 38 39 40 41 42 ... 69 70 »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 88 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

24 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.
Голова Експертної ради - директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – Людмила ЗАМАЙ виступила з вступним словом та провела Експертну раду.
Були присутні 14 членів Експертної ради з питань нематеріальної культури спадщини
На засіданні розглядалися 3 елементи НКС.
Елемент «Карильський святковий борщ «Квасок», Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, смт Короп та с. Карильське», доповідач директорка комунального закладу "Публічна бібліотека" Короп ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 159 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади.
До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані!
Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру.
Поставити в тепле місце хвилин на 30–40.
Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор б ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 94 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами знову Коропська громада.
Прадавнім рецептом паски поділилася жителька села Нехаївка Уляна Богдан (1935 року народження). Щиро дякуємо, Уляно Іванівно!
У середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували всі три дні: середу, четвер, суботу. Опару робили звечора на кисляку. Добавляли трішки цукру, дріжджі та ставили опару в тепле місце(це була піч) на 6–7 годин. Зранку замішували тісто, додаючи збиті яєчні жовтки з цукром, олію, борошно і трішки солі. Для пишності паски додавали в тісто чарочку горілки.
Поки схо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 81 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада.
Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки.
Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно!
Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка.
Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 93 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада.
Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки.
Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно!
Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка.
Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 94 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Коропська громада.
Рецепти великодніх страв, які з давніх-давен готують у селі Будище, зібрала директорка БК Олена Гузь. Щиро дякуємо, Олено Миколаївно!
Особливості місцевої лексики максимально збережено.
Випікаємо паску
У глиняному глечику запарюємо в печі літр молочка, щоб була жовта плівка зверху, добавляємо 10 яєць, 0,5 л сахару, 100 г маргарину, 100 г дріжджів (раніше їх робили з хмелю), 300–400 г борошна. Залишаємо запару на 3 години. Потім вимішуємо гарно тісто, щоб було пухке…
Коли пасочки підійдуть, прикрашаємо їх. Обов’язково пишемо «Христос воскрес» або хр ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 85 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Бахмацька громада.
Розповідь про випікання паски в селі Бахмач І записана від керівниці народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» Антоніни Цибань.
Особливості авторської лексики максимально збережено.
Світле Христове Воскресіння! Таке довгоочікуване свято, якого чекали малі й дорослі. Адже перед цим було шість тижнів посту. Коли святили вербу, обов’язково виламували дві довгі лозини, такі, що могли накрити діжу, в якій замішували паску, хрестом.
Паски пекли в Чистий четвер. Іще до схід сонця вставали і ставили опару. Брали живі дріжджі, незбиране кисле ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 111 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет.
Тетяна Касьян пече паску на кисляку.
Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки), родзинок, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто.
Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності.
Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним спос ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 88 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2025  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика


О.Майшев © 2025 | Чернігівський обласний центр народної творчості.