Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 38 39 40 41 42 ... 69 70 »
 24 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації. Голова Експертної ради - директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – Людмила ЗАМАЙ виступила з вступним словом та провела Експертну раду. Були присутні 14 членів Експертної ради з питань нематеріальної культури спадщини На засіданні розглядалися 3 елементи НКС. Елемент «Карильський святковий борщ «Квасок», Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, смт Короп та с. Карильське», доповідач директорка комунального закладу "Публічна бібліотека" Короп
...
Читати далі »
|
 В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади. До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані! Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру. Поставити в тепле місце хвилин на 30–40. Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор б
...
Читати далі »
|
 В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами знову Коропська громада. Прадавнім рецептом паски поділилася жителька села Нехаївка Уляна Богдан (1935 року народження). Щиро дякуємо, Уляно Іванівно! У середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували всі три дні: середу, четвер, суботу. Опару робили звечора на кисляку. Добавляли трішки цукру, дріжджі та ставили опару в тепле місце(це була піч) на 6–7 годин. Зранку замішували тісто, додаючи збиті яєчні жовтки з цукром, олію, борошно і трішки солі. Для пишності паски додавали в тісто чарочку горілки. Поки схо
...
Читати далі »
|
 Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада. Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки. Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно! Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка. Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
...
Читати далі »
|
 Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада. Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки. Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно! Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка. Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
...
Читати далі »
|
 До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Коропська громада. Рецепти великодніх страв, які з давніх-давен готують у селі Будище, зібрала директорка БК Олена Гузь. Щиро дякуємо, Олено Миколаївно! Особливості місцевої лексики максимально збережено. Випікаємо паску У глиняному глечику запарюємо в печі літр молочка, щоб була жовта плівка зверху, добавляємо 10 яєць, 0,5 л сахару, 100 г маргарину, 100 г дріжджів (раніше їх робили з хмелю), 300–400 г борошна. Залишаємо запару на 3 години. Потім вимішуємо гарно тісто, щоб було пухке… Коли пасочки підійдуть, прикрашаємо їх. Обов’язково пишемо «Христос воскрес» або хр
...
Читати далі »
|
 До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Бахмацька громада. Розповідь про випікання паски в селі Бахмач І записана від керівниці народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» Антоніни Цибань. Особливості авторської лексики максимально збережено. Світле Христове Воскресіння! Таке довгоочікуване свято, якого чекали малі й дорослі. Адже перед цим було шість тижнів посту. Коли святили вербу, обов’язково виламували дві довгі лозини, такі, що могли накрити діжу, в якій замішували паску, хрестом. Паски пекли в Чистий четвер. Іще до схід сонця вставали і ставили опару. Брали живі дріжджі, незбиране кисле
...
Читати далі »
|
 В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет. Тетяна Касьян пече паску на кисляку. Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки), родзинок, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто. Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності. Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним спос
...
Читати далі »
|
|
|
|
Календар
| « Листопад 2025 » |
| Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
| | | | | | 1 | 2 | | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|