Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 46 47 48 49 50 ... 69 70 »
Наближення різдвяно-новорічних свят завжди відгукується у серцях дорослих і дітей особливим настроєм та добрими справами. І навіть попри страшне сьогодення, керівники студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР єднаються заради добрих справ.
Доказом цьому є серія майстер-класів для бажаючих.

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 97 | Додав: lena | Дата: 25-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Не за горами Різдво – світле та урочисте свято. З цієї нагоди КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР відновив збір інформації в межах проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини».Його мета – популяризація української культури, збереження фольклорної спадщини, відродження українських традицій під час відзначення Різдвяних свят.
Дякуємо всім громадам області, які відгукнулися на нашу ініціативу! Нам надіслали чимало розповідей про різдвяні та новорічні обряди і традиції різних куточків Чернігівщини, відеоролики з різдвяними віншуваннями, колядками, щедрівками, вертепами, фрагментами театралізованого дійства. Також умілі господині поділилися рецептами обрядових та автентичних страв, які в їхніх місцевостях ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 110 | Додав: lena | Дата: 22-Грудня-2023 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради з автентичними кулінарними рецептами страв із гарбуза традиційної кухні Прилук.
Особливості авторської лексики збережено.

Каша гарбузова
Складові: вершкове масло, цукор, рис, яйце, ванілін, гарбуз.
Гарбуз помийте, почистіть від шкірки й насіння, поріжте невеликими кубиками. У каструлю налийте молоко і доведіть до кипіння. У кипляче молоко помістіть гарбуз та варіть на повільному вогні, періодично помішуючи.
Промийте рис холодною водою, покладіть до гарбуза, додайте цукор і доведіть до кипіння. Поставте у духовку. Як рис буде майже готовий, додайте яйце, масло, ванілін і поставте знов у духовку.

Гарбуз тушений з яблуками
Складові: гарбуз, цукор, яблука, лимон, вершкове масло, вода.
Гарбуз помийте, почистіть від шкірки, насіння й поріжте невеликими кубиками. Яблука помийте і теж п ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 115 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Кіптівська громада. Інформацію зібрала директорка БК села Вовчок Ірина Ткаченко.
До вашої уваги – два рецепти. Перший – цілющий, другий – смачнющий. А втім, вони обидва смачні 

Людина кожна має добре знати,
Що клітковини в гарбузі багато.
Лікуємо печінку й кишківник –
Готуєм…

Гарбузовий очисник

Ця страва з давніх-давен використовувалась як лікувальний засіб для кишківника й печінки.
Потрібно взяти дві мірки чищеного гарбуза та мірку чищених яблук. Усе порізати довільними шматочками. Скласти у ємність (гарбуз на дно, а яблука зверху), потім долити пів мірки води й варити до готовності га ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 102 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні секретами приготування гарбузової смакоти з нами ділиться Коропська ОТГ. Рецепти лаконічні, але цілком зрозумілі досвідченим господиням.
Ось які смаколики готують у Карильському.

Гарбузова каша
500 г гарбуза, склянка рису, 3 склянки молока, 2 ст. л. меду, 2 пакетики ванільного цукру, дрібка солі, 100 г масла.

Тушкований гарбуз з філе сома
Філе сома – 500 г, цибуля – 2 шт., перець солодкий – 1 шт., гарбуз – 600 г, картопля – 2 шт., сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком, інші спеції – за бажанням.

Деруни з гарбуза
Гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., цибуля – 1 шт., борошно – 1 ст. л., олія – 30 мл, сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком.

Ці рецепти – з Вишеньок.
Тушкована картопля в гарбузі
Гарбуз – 2,5 кг, картопля – 5–6 шт., м’ясо – 300 г, цибуля – 1 шт., сметана – 2 ст. л., гірчиця – 1 ч. л., масло вершкове – ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 112 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із Кархівського сільського клубу Михайло-Коцюбинської селищної ради. Про звичаї і традиції своєї родини, про страви та випічку з гарбузом розповідає жителька села Кархівки Михайло-Коцюбинської територіальної громади Валентина Миколаївна Макаренко.
Авторську лексику збережено.


Запечена гарбуза з медом

0,5 кг гарбузи порізати невеликими скибочками, викласти на деко, змазати зверху медом і запікати у печі або в духовці при температурі 200 градусів 30 хвилин.

Гарбузова каша в гарбузі

З гарбузи вибираємо насіння, всередину кладемо 30 грамів масла, 200 грамів вареного рису, 5 столових ложок сметани, потім ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 106 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився Левковицький старостинський округ Михайло-Коцюбинської селищної ради. До вашої уваги – відеорецепт із Левковичів.

Запечений гарбуз з яблуками
Нам знадобиться 50 г вершкового масла, 0,5 кг гарбуза, два середніх яблука, 3 ст. л. меду. Випікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Смачного!

https://youtu.be/PwmMOAB40vs
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 106 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Корюківська ОТГ. Готуємо цікаві, смачні й поживні страви.
Колоритну авторську лексику збережено.

Баба гарбузова

Склянка рису, 1 кг гарбуза, 2–3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла і товчених сухарів, 3 яйця, сіль.
Відварити й відцідити рис. Гарбуз почистити від шкірки, порізати на невеликі шматочки, відварити в молоці, вийняти, посолодити. Добре змастити дно і стінки казанка чи бабниці маслом, притрусити товченими сухарями. Викладати по черзі змащений маслом рис та гарбуз, щоб вийшло не менше трьох шарів. Зверху має лежати гарбуз. Яйця збити з цукром, додавши трохи солі, залити бабку, проткнувши по всій глибині, і поставити у піч або духовку. Коли спечеться, дати трохи вихолонути, щоб вийняти цілою. Подавати, посипавши цукром.

Гарбузова каша

2 кг гарбуза, 1,5 склянки пшона, 3 склянки молока, 100 г вершкового масла, 5 столових ложо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 105 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився Пльохівський сільський клуб Михайло-Коцюбинської селищної ради. Гарбузову кашу в гарбузі ми вже варили. На часі – смачна і ситна солона страва.

Печеня в гарбузі

Інгредієнти: картопля – 200 г, свинина, курятина – 300 г, гарбуз – 200 г, морква – 1 шт., сметана – 1 ст. л., зелень – 50 г, лавровий лист – 2шт., часник – 2 зубчики, масло вершкове – 50 г, сіль, перець – за смаком.

Детальний процес приготування дивіться у відео. Рецептом поділилася і на кухні потрудилася Світлана Матвієнко. Щиро дякуємо вправній господині!

Смачного!

https://youtu.be/mASeaDI-Dfo
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 111 | Додав: lena | Дата: 17-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Корюківська ОТГ. Готуємо цікаві, смачні й поживні страви.
Колоритну авторську лексику збережено.

Баба гарбузова

Склянка рису, 1 кг гарбуза, 2–3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла і товчених сухарів, 3 яйця, сіль.
Відварити й відцідити рис. Гарбуз почистити від шкірки, порізати на невеликі шматочки, відварити в молоці, вийняти, посолодити. Добре змастити дно і стінки казанка чи бабниці маслом, притрусити товченими сухарями. Викладати по черзі змащений маслом рис та гарбуз, щоб вийшло не менше трьох шарів. Зверху має лежати гарбуз. Яйця збити з цукром, додавши трохи солі, залити бабку, проткнувши по всій глибині, і поставити у піч або духовку. Коли спечеться, дати трохи вихолонути, щоб вийняти цілою. Подавати, посипавши цукром.

Гарбузова каша

2 кг гарбуза, 1,5 склянки пшона, 3 склянки молока, 100 г вершкового масла, 5 столових ложо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 113 | Додав: lena | Дата: 17-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2025  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика


О.Майшев © 2025 | Чернігівський обласний центр народної творчості.