Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 47 48 49 50 51 ... 69 70 »
16 листопада відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації. Голова Експертної ради – директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Людмила ЗАМАЙ – виступила зі вступним словом та провела захід. На засіданні були присутні 12 членів Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини. Розглядалися три елементи НКС: * елемент «Березинські пряники "Кавалер", "Баришня", "З кмином"» (Чернігівська область, Чернігівський район, смт Березна). Доповідачі –директорка Березнянськог
...
Читати далі »
|
 Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами знову Комарівська громада.  Про збір і запис автентичних рецептів подбали у Воловицькій бібліотеці-філії КЗ «Комарівська публічна бібліотека». Отже, до вашої уваги – спогади старожилів Воловиці Катерини Іванівни Ридзель і Тетяни Іванівни Малої про страви з гарбуза у традиціях та обрядах цього села. Авторську лексику збережено. Рецепт 1. Тушкований гарбуз Гарбуз різали кубиками, складали в макітру, трусили сахаром або тер
...
Читати далі »
|
 Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. На часі – гарбузові рецепти. Сьогодні з нами знову Михайло-Коцюбинська громада. Інформацію для цієї публікації зібрано й записано Жукотківським сільським будинком культури спільно з Жукотківською бібліотекою-філією. Каша гарбузова «Асорті медова». Таку оригінальну назву-комплімент ми вирішили дати автентичній страві, в яку додають два види круп і мед. Секретом її приготування поділилася жителька села Гірманка Валентина Іванівна Малофієнко, 1949 року народження. Авторську лексику збережено. Беремо гарбуз, гарно миємо та звільняємо від твердої шкірки. 1 кг гарбузи ріжемо шматочками (за бажанням можна натерти на великій терці), складаємо у глиняний горщик, заливаємо кип’ятком, щоб во
...
Читати далі »
|
 Народний аматорський фольклорний ансамбль «Сіверяни» створений у 1988 році на базі клубу Управління внутрішніх справ Чернігівської області. Засновником та першим керівником колективу був Станіслав Шкаранда. Звання «народний» колектив отримав у 1993 році. З 2000 року він працює при Міському Палаці культури. Майже десять років керівником колективу був Олександр Якубець. Наразі ансамбль очолює Коцур Ольга Олексіївна. Акомпанує – Володимир Макеєв. Основний склад ансамблю – це 12 учасників. «Сіверяни» завойовують глядачів вокально-хореографічними композиціями, міні-спектаклями, які створюють на основі зібраного фольклорного матеріалу Чернігівського краю. Керівник колективу Ольга Коцур збирає, записує, розшифровує матеріал зберігаючи творчу спадщину нашого кра
...
Читати далі »
|
 Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із відділу культури та туризму Срібнянської селищної ради. А в ньому – чудова добірка автентичних кулінарних рецептів страв із гарбуза. Ось що нам пишуть (авторську лексику зберігаємо). «Гарбуз – один із найбільш шанованих та популярних серед українців овочів осінньо-зимового періоду. Шанобливе ставлення до гарбуза в українській кухні відоме з давніх-давен. На Срібнянщині найбільш популярними були такі страви з гарбуза: гарбузова каша, печений гарбуз, гарбузовий кисіль, пиріжки з калиново-гарбузовою начинкою, гарбузово-яблучні млинці та квашені яблука в печеному (вареному) гарбузі. Надаємо декілька рецептів страв із гарбуза, записаних зі слів мешканц
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами – Антоновицький сільський клуб Михайло-Коцюбинської селищної ради з креативним підходом до справи.Навіщо тексти, якщо є TikTok і людина, яка на цьому розуміється? Отже, до вашої уваги – відео від активної та невтомної Катерини Феделеш (@katiafedelesh). Процес приготування гарбузової каші з курагою та родзинками проілюстрований для настрою піснею «Закохана в осінь» у виконанні Каті Бужинської. Позитиву додають букет із кленового листя й розкішні хризантеми на столі. А колориту – вогник свічки та старовинний посуд. Дивіться, слухайте, милуйтеся, надихайтеся, готуйте і смакуйте. Усі інгредієнти – «на око», як робили наші бабусі та прабабусі. <
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні пропонуємо до вашої уваги рецепти страв із гарбуза традиційної кухні Старого Бикова Ніжинського району Чернігівської області. Секретами приготування цієї смакоти діляться чарівні пані, які й талант кулінарний мають, і у школі діточок навчають. Гарбузяники (приготувала вчителька Старобиківської гімназії Оксана Демиденко) Інгредієнти: сирий чищений гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., борошно – 2 ст. ложки, лист м’яти – пучечок, сіль, перець – до смаку, олія – для смаження, сметана – для подачі. Приготування Гарбуз тремо на морквяну тертушку. Додаємо яйце, дрібно нарізану м’яту, борошно. Солимо, перчимо, добре вимішу
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. І знову варимо гарбузову кашу. Рецептів цієї смачної та поживної страви – безліч. У кожному куточку України – свій. Цей – від Комарівської ОТГ. Гадаємо, що він таки автентичний, але осучаснений ( замість товкачки – блендер, а замість печі – мультиварка). Пшоняна каша з гарбузом Чистимо 0,5 кг гарбуза, ріжемо не дуже дрібно, варимо. Зварений гарбуз товчемо товкачкою або подрібнюємо блендером, викладаємо в мультиварку. Добавляємо 1 л молока, 300 г пшона, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 50 г вершкового масла; все розмішуємо та варимо в мультиварці 40 хвилин. Смачного!
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Бахмацький Будинок культури, с. Варварівка з вельми цікавим рецептом. Мочені яблука в гарбузі Чистимо гарбуз, нарізаємо і ставимо на вогонь. Беремо цілі влежані яблука, накладаємо їх у банку і заливаємо товченим гарбузом. Ставимо банку у прохолодне місце на місяць. Смачного!
|
Чи готували ви колись гарбузову кашу… в гарбузі? Ні? А в селі Знам’янка, що належить до Сухополов’янської громади, цей давній спосіб використовує майже кожна господиня. Так уже повелося з діда-прадіда. І не тому, що не було горщиків чи каструль, а тому, що так цікавіше, оригінальніше. Бо один гарбуз – смачно, а два – удвічі смачніше. Цим автентичним місцевим рецептом поділилася художня керівниця сільського клубу села Знам’янка Любов Охонько в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», за що ми щиро вдячні. Авторську лексику в тексті збережено. Гарбузова каша в гарбузі Взяти два гарбузи. В одному вирізати серцевину. Другий же використати як начинку. До гарбуза без се
...
Читати далі »
|
|
|
|
Календар
| « Листопад 2025 » |
| Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
| | | | | | 1 | 2 | | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|