Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 48 49 50 51 52 ... 69 70 »
Сухополов’янська громада вельми активно долучилася до онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», чому ми щиро раді. Черговий допис на порі. Інформацію для нього надала художня керівниця Канівщинського сільського клубу (село Канівщина) Тетяна Мороз. Старовинний рецепт вона успадкувала від своєї прабабусі Марії Антонівни Яремчук (1907 р. н.). Авторську лексику збережено. Пиріжки з гарбузом «Смак з дитинства» Тісто: 500 г борошна, 250 мл молока, яйце, 100 мл олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 10 г сухих дріжджів. Начинка: 300 г гарбуза, середня морквина, цибулина, сіль, цукор, мелений чорний перець за смаком. У теплому молоці розчинити дріжджі, додати сіль, цукор, яйце та олію. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Накрити й відставити сходити на 30–40 хвилин. Для начинки гарбуз нарізати невеличкими кубиками. Цибулю мілко нарізати, моркву натерти та обсмажити до золотистого кольору. До сирого гарбуза додати смажену цибулю з
...
Читати далі »
|
У межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» продовжуємо публікувати матеріали, що надійшли із Сухополов’янської громади. Інформацію для цього допису надав художній керівник Охіньківського будинку культури (село Охіньки) Сергій Садовий. Старовинний рецепт переданий у спадок від його прабабусі Матрьони Димидівни Салогуб (1905 р. н.). У публікації максимально збережено авторську лексику та орфографію. Зрубці з гарбузами Нам знадобиться 400 г борошна, 50 мл олії, 150 мл окропу, дрібка солі, 150 г м’якоті печеного гарбуза, по 100 г бринзи і дроблених горіхів, 2 зубчики часнику (давленого), зелень (кріп). У просіяне борошно додаємо щіпку солі, перемішуємо, добавляємо окріп та олію. Замішуємо тісто. Начинка: змішуємо м’якоть гарбуза, бринзу, горіхи, часник, кріп, солимо та перчимо. Все ретельно перемішуємо. Розкатуємо тісто і ріжемо на квадратики. Накладаємо начинку, згортаємо тісто, формуючи трикутнички. Смажимо на олії до гото
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із самого серця Сухополов’янської громади. Інформацію для допису надала завідувачка сільського клубу села Сухополова Анастасія Саверська. Рецепт записано з розповіді Ярослави Пшеничної (1988 р. н.). Пані Ярослава успадкувала його від своєї бабусі Марії Василівни Гавриляко (1940 р. н.), яка була родом із Ніжинщини (селище Лосинівка). Детальний процес приготування дивіться у відео. Авторську лексику в публікації, як завжди, зберігаємо. Гарбузова каша з родзинками Для приготування цієї смакоти потрібно взяти 0,5 кг гарбуза, стакан круглого рису, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 150 г родзинок, 2 стакани молока, 4 столові ложки цукру, дрібку солі, чайну ложку ванільного цукру і 30 мл води. Гарбуз нарізати кубиками, залити водою та додати 1 ст. л. цукру. Все змішати й запікати в духовці годину. Тим часом змішати молоко з яйцями, ванільним цукром, трьома столовими ложка
...
Читати далі »
|
Відповідно до Положення про народний (зразковий) аматорський колектив закладів культури раз на три роки аматорські колективи мають проходити переатестацію для підтвердження статусу «зразковий аматорський» і «народний аматорський», демонструючи свою творчу майстерність глядачам та атестаційній комісії. З січня до листопада тривав перегляд творчих звітів народних (зразкових) аматорських колективів Чернігівщини, що підлягали переатестації у 2023 році. Обласна атестаційна комісія відзначила високий професійний та виконавський рівень учасників, а також, одноголосно, – високу виконавську майстерність, сценічну культуру й хорошу фахову підготовку художніх керівників. Постійні репетиції, концертна діяльність, участь в облас
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами знову Сухополов’янська громада. Інформацію для цієї публікації надала завідувачка сільського клубу села Боршна Прилуцького району Валентина Каленіченко. Рецепти записано з розповіді її бабусі Ганни Тимофіївни Курочки (1906 р. н.). Ось якого красивого листа написала нам пані Валентина. «Гарбуз – це король осені. Він поживний і смачний. Серед багатого розмаїття страв із гарбуза особливо вирізняється гарбузова каша. Вона смачна, поживна, гарно насичує та додає сили. Гарбузова каша – традиційна страва української кухні, яку готували наші бабусі. Хочу поділитися рецептом гарбузової каші, яку готувала моя бабуся. Гарбуз нарізає
...
Читати далі »
|
Працівники КЗ "Обласний центр народної творчості" ЧОР долучаються до флешмобу, присвяченого Всеукраїнському дню працівників культури та майстрів народного мистецтва. Гуртом дружно працюємо, своє коріння шануємо, культурну спадщину зберігаємо, духовні цінності плекаємо, разом Перемогу наближаємо! #культурний_код_Чернігівщини
|
Продовжуємо публікувати рецепти страв із гарбуза в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», започаткованого з метою дослідження НКС. Сьогодні з нами – Сухополов’янська ОТГ. Як готувати смачну старовинну гарбузову випічку, розповідає завідувачка сільського клубу села Рудівка Прилуцького району Чернігівської області Алла Бабич. Алла Григорівна успадкувала автентичний рецепт від своєї прапрабабусі Марти Степанівни Матійко (1900 р. н.). Жила прапрабабця в селі Пологи Прилуцького району. У дописі максимально збережена авторська лексика. Коржики гарбузові Беремо стакан кисляку (кефіру), чайну ложку соди, по 2 столові ложки меду і смальцю, стакан цукру та яйце. Ці інгред
...
Читати далі »
|
До вашої уваги – чергова публікація з рубрики «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини», започаткованої в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини». Сьогодні з нами Корюківська ОТГ, Будинок народних традицій і дозвілля села Наумівка. Автентичні рецепти гарбузових страв записані від Вікторії Редько, якій 83 роки. Директорка Наумівського БНТіД Марина Редько спілкувалася і готувала, а культорганізатор Наумівського БНТіД Марина Коваль – усе гарно зафільмувала. «Колись не було ні блендерів, ні духовок, ні кухонних ваг. Усе готували «на око». Спробували і ми відтворити старовинні рецепти на сучасній кухні. У них використано сорт гарбуза Мускатний. Він має яскраву м’якоть і солодкий смак, завдяки ч
...
Читати далі »
|
За матеріалами Управління культури і туризму Ніжинської міської ради та Ніжинського міського будинку культури: "ІІ Відкритий фестиваль-конкурс народно-пісенного мистецтва імені композитора Івана Синиці "Пливи, мій віночку" відбувся! У 2019 році на сцені Ніжинського міського Будинку культури ми відкривали перший фестиваль і мріяли про масштабне продовження. Пандемія, повномасштабна війна зламали наші плани , але не наші бажання популяризувати народне музичне мистецтво, пов’язане з іменами видатних ніжинців. Ніяка нація, ніяка національна музика не виявила своєї народности з такою непереможною силою, з такою величністю, як українська. Ніде душа народу не виявилася в піснях так живо й правдиво, як в українців. Це -наша скарбн
...
Читати далі »
|
Згідно з планом роботи КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР 3 листопада на платформі Zoom відбулась онлайн-конференція «Особливості організації роботи клубних закладів у сучасних умовах» з начальниками відділів управління культури і туризму районних державних адміністрацій, керівниками відділів культури об’єднаних територіальних громад, директорами клубних закладів. На заході розглядалися актуальні питання сучасного стану й подальших перспектив розвитку клубної сфери діяльності та аматорської художньої творчості. Відкрила конференцію директорка Обласного центру народної творчості Надія Заваліна словами вдячності за значну активність, проявлену керівництвом відділів культури об’єднаних територіальних громад і д
...
Читати далі »
|
|
|
|
Календар
| « Листопад 2025 » |
| Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
| | | | | | 1 | 2 | | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|