Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 ... 161 162 »
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський ансамбль української пісні «Лілея» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник – Валентина Харченко).

Мабуть, нема у нашому краї такої людини, яка б не була знайома з мелодійністю і різнобарв’ям оцієї непростої «квітки»… Спів колективу торкає душу, заходить у серце й залишає там слід надовго. Недаремно ж сільські жінки із сусідньої Наумівки кажуть: «Поїдемо на свято в Корюківку, бо там же «Лілея» співатиме»!
Скільки випробувань і труднощів випало на долю колективу!.. Зміна керівників, пошук нових голосів… Скільки куточків об’їздив він нашою рідною Україною! І скрізь – успіх, визнання, вдячність…
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 19 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився Михайло-Коцюбинський будинок культури.
До вашої уваги – рецепт паски від жительки селища Михайло-Коцюбинське Марії Семенівни Савчук (24.05.1949 р. н.).
Щиро дякуємо!
Три літри молока закип’ятити. До гарячого молока додати кілограм масла, щоб воно розтануло. Потім всипати літрову банку цукру й розмішати. Додати дрібку солі та 250 грамів живих дріжджів, перемішати й залишити в теплому місці на 20 хвилин, щоб постояло.
В окремій посудині збити 20 яєць з літровою банкою цукру й поступово додати до основної маси. Ще додаємо літр сметани, ванілін, ізюм та 7 кілограмів муки. Вимішу ... Читати далі »
Переглядів: 19 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Михайло-Коцюбинська громада з частинкою великодніх традицій села Кархівка.
Пропонуємо до вашої уваги рецепт паски від жительки Кархівки Олександри Андріївни Степаненко, 1933 р. н. Щиро дякуємо!
Усі компоненти для тіста брати в теплому вигляді. Пляшку молока вилити у велику миску, де буде тісто, всипати 1,5 стакана цукру, злегка підігріти й розмішати, додати 3 стакани борошна, перемішати. Поставити в тепле місце на 1,5–2 години (щоб збільшилося в об’ємі удвічі).
6 жовтків розтерти з 1,5 стакана цукру дочиста, додати ванілін – і в тісто. 300 г вершкового масла розтопити й додати половину ... Читати далі »
Переглядів: 19 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Триває онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини»).
До вашої уваги – рецепт паски від жительки села Гірманка Михайло-Коцюбинської ТГ Любові Бакуменко. Щиро дякуємо, Любове Миколаївно!
Муку просіюємо 3–4 рази, щоб паска була висока й пишна. У миску вливаємо 3 літри сироватки, додаємо 80 г дріжджів, стакан цукру і стакан муки. Перемішуємо, накриваємо рушником та чекаємо 20 хвилин, поки підійде опара.
Додаємо 5 яєць, 150 г олії, 200 г вершкового масла, дрібку солі, 5–7 кг муки і 300 г родзинок.
Місимо тісто 30–40 хвилин, щоб відставало від рук, знову прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце, щоб підійшло.
Потім розкладаємо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 19 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Рецептом простої, але дуже смачної паски поділилася Валентина Ушач. Цей рецепт Валентина перейняла від своєї мами Ганни Привалій.
Нам знадобиться 400 мл молока, 1 кг пшеничного борошна, 11 г сухих дріжджів, 10 яєць, 400 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 10 г ванільного цукру, 400 г вершкового маргарину, 300 г родзинок.
Покрокове приготування
Для приготування пасок потрібно підготувати всі продукти за списком. Маргарин беремо вершковий для випічки.
Розбиваємо яйця, додаємо сіль, ванільний цукор і цукровий пісок. Збиваємо до пишності.
Пшеничне борошно просіваємо через дрібне сито і змішуємо з родзинками та сухими дріжджами.
Розтоплюємо маргарин. Переливаємо яєчну масу у велику ємність (господиня використовує п’ятилітрову каструлю) ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 21 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилися молоді господині з села Шибиринівка Михайло-Коцюбинської громади з рецептами пасок, які печуть у їхніх родинах.
До вашої уваги – рецепт паски від Лесі Сіренко. Леся перейняла його від своєї мами Антоніни Радченко. Так пекти паску навчила бабуся – Євдокія Примаченко.
Інгредієнти: 250 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 400–450 пшеничного борошна, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 150 г ізюму.
Приготування
Підготуйте інгредієнти для приготування паски.
Дріжджі покладіть у миску, залийте теплим молоком і додайте столову лож ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

24 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.
Голова Експертної ради - директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – Людмила ЗАМАЙ виступила з вступним словом та провела Експертну раду.
Були присутні 14 членів Експертної ради з питань нематеріальної культури спадщини
На засіданні розглядалися 3 елементи НКС.
Елемент «Карильський святковий борщ «Квасок», Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, смт Короп та с. Карильське», доповідач директорка комунального закладу "Публічна бібліотека" Короп ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 26 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади.
До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані!
Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру.
Поставити в тепле місце хвилин на 30–40.
Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор б ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 14 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.