Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 14 15 16 17 18 ... 44 45 »
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада. Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки. Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно! Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка. Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Коропська громада. Рецепти великодніх страв, які з давніх-давен готують у селі Будище, зібрала директорка БК Олена Гузь. Щиро дякуємо, Олено Миколаївно! Особливості місцевої лексики максимально збережено. Випікаємо паску У глиняному глечику запарюємо в печі літр молочка, щоб була жовта плівка зверху, добавляємо 10 яєць, 0,5 л сахару, 100 г маргарину, 100 г дріжджів (раніше їх робили з хмелю), 300–400 г борошна. Залишаємо запару на 3 години. Потім вимішуємо гарно тісто, щоб було пухке… Коли пасочки підійдуть, прикрашаємо їх. Обов’язково пишемо «Христос воскрес» або хр
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Бахмацька громада. Розповідь про випікання паски в селі Бахмач І записана від керівниці народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» Антоніни Цибань. Особливості авторської лексики максимально збережено. Світле Христове Воскресіння! Таке довгоочікуване свято, якого чекали малі й дорослі. Адже перед цим було шість тижнів посту. Коли святили вербу, обов’язково виламували дві довгі лозини, такі, що могли накрити діжу, в якій замішували паску, хрестом. Паски пекли в Чистий четвер. Іще до схід сонця вставали і ставили опару. Брали живі дріжджі, незбиране кисле
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет. Тетяна Касьян пече паску на кисляку. Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки), родзинок, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто. Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності. Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним спос
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Талалаївська ОТГ з рецептом приготування бабусиної паски. Бабусина паска – цінний спадок, який передається від покоління до покоління. Приготуймо разом паску за старовинним рецептом і насолоджуймося смачною символічною випічкою разом із сім’єю та близькими на святкуванні Великодня! Інгредієнти 300 мл молока, 50 г дріжджів, 170 г цукру, 900 г борошна, 3 яйця, 2 жовтки, 130 г вершкового масла, 30 мл олії, 20 г горілки, 3 г солі, 200 г родзинок, лимон. Готуємо опару Для неї знадобиться 300 мл молока, 200 г борошна, 50 г цукру і 50 г свіжих пресованих дріжджів. Молоко ма
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Перебудівська сільська бібліотека Крутівської ОТГ з цікавою інформацією, за яку ми щиро дякуємо. Що не можна робити на Великдень * На Великдень християнам забороняється виконувати важку фізичну роботу. Господині напередодні завершують усі приготування на кухні, щоб у свято бути вільними від домашніх турбот. * Цього дня не варто ходити похмурим, грубіянити, лаятися з близькими людьми, скупитися. Сумувати також не годиться. У Світле Христове Воскресіння не можна відмовляти в милостині або допомозі нужденним. Прикмети і повірʼя * Якщо у свято нагодувати вуличних птахів
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився Білошицькослобідський будинок культури Корюківської міської ради з цікавою розповіддю про історію свята Великодня та автентичним рецептом паски від старожилів села. Воскресіння Христове – християнське свято, засноване на історії воскресіння Ісуса Христа на третій день після розп’яття. Тепер Великдень став днем, який християни присвячують спогадам про життя, смерть і воскресіння Спасителя. Рішення про необхідність святкувати Воскресіння Христове ухвалив Нікейський собор у 325 році н. е. В Україні це свято почало впроваджуватися лише після хрещення Русі в 988 році. Спочатку в різних місцях Великде
...
Читати далі »
|
У рубриці «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини» пропонуємо до вашої уваги рецепт великодньої випічки від господинь із Комарівки – більшою мірою класичний, але дещо осучаснений. Українська паска Для її приготування потрібно взяти 750–800 г борошна, 220 мл теплого молока, 10 г сухих дріжджів, яйце, яєчний жовток, 250 г цукру, 100 г вершкового масла, 30 г олії, по 100 г родзинок, цукрової пудри й кокосової стружки, апельсин та сік половинки апельсина. У глибокій ємності змішати тепле молоко, столову ложку цукру та дріжджі. Перемішати інгредієнти, накрити рушником і залишити на 15 хвилин. Після цього додати яйце, жовток, сіль, цукор, вершкове масло та олію, цедру і сік апельсина, ваніль. Перемішати все
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо Бірківський сільський будинок культури Остерської міської територіальної громади. З листа, який надійшов із відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Остерської міської ради (начальник – Лідія Тищенко-Іценко), ми дізналися, що до участі у проєкті активно долучилися староста Бірківського старостату Олена Артемюк, директорка Бірківського сільського будинку культури Любов Вертай та її колеги Олена Омельченко, Любов Здрілько і Любов Пилипчук. Щиро дякуємо, шановні пані! «За кілька днів до Великодня полички магазинів наповнюються найрізноманітнішими пасками, та все ж кожна господ
...
Читати далі »
|
До проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився КЗ ЦКД Малодівицької ТГ. До вашої уваги – рецепт паски від Тетяни Глущенко. Нам знадобиться 1 л молока, 2 кг борошна, 10 жовтків, 3 ст. л. цукру, по 250 г вершкового масла й маргарину, дрібка солі, ванілін, родзинки та 80 г живих дріжджів. «У нас паски переважно печуть з п’ятниці на суботу або в четвер, – розповідає господиня. – Щоб паска вдалася, у Чистий четвер потрібно змити всі гріхи водою. В оселі має бути прибрано, вичищено, а рушники – випрані, накрохмалені. День розпочинаємо з гарним настроєм. Встаємо вдосвіта, умиваємося, одягаємо чистий одяг, найкращий фартух та пов’язуємо найкр
...
Читати далі »
|
|
|
|
|