Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 12 13 14 15 16 ... 44 45 »
Снов'янський клуб-бібліотека, с. Снов'янка Киселівської ТГ Чернігівського району Чернігівської області в особі завідувачки Ніни Дубини надсилає автентичний рецепт паски, записаний зі слів мешканки села Кудри Ніни Іванівни,1936 р.н. Рецепт столітньої паски, що завжди вдається 1 літр молока (скип'ятити) 1 склянку з літра залишити не кип'яченою до склянки некип'яченого молока кімнатної температури додаємо 2-3 ложки борошна, розмішати, щоб було за густиною як сметана і додаємо до гарячого кип'яченого молока, щоб наче заварилося, туди ж додаємо цукор грам 600, також у гаряче молоко додаємо масло або маргарин 200 грам щоб розтало. Потім усю суміш потроху додаємо до борошна, розмішуємо у широкій мисці, додати 10 жовтків. Тіст
...
Читати далі »
|
Рецепт від О. Дорошенко Молоко – 2 л, яйця – 8–10 шт., масло – 200 г, сметана – 5 ст. л., дріжджі – 200 г, цукор – 1 кг, сіль – 4 ч. л., горілка – 100 г, борошно – 5 кг, родзинки – за бажанням. Підігріти молоко, розмочити в ньому дріжджі. Потім всипати туди цукор, добре розмішати. Після цього всипати сіль, масло, сметану. Додати борошно і замішувати тісто. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Після того як тісто підійде, перемісити його, дати підійти ще раз і розділити по формах. Випікати як зазвичай.
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради (начальник – Ірина Лещенко). Щороку українці готуються до Великодня. У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей. Великодній коровай – головний атрибут свята – був символом і запорукою гарного врожаю, приплоду худоби та збільшення загального добробуту родини. Також до Великодня готували крашанки й писанки. Крашанки (курячі чи гусячі яйця) фарбували в синій, жовтий, зелений, червоний ко
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») до вашої уваги – чудова розповідь про великодні традиції Срібнянського краю. Цікаву великодню історію згадувала і розповіла жителька села Дейманівка, що на Срібнянщині, Людмила Радченко (у дівоцтві Співак). Розповідь слухала й записала Раїса Нагорна, методист Срібнянського будинку культури і за збігом обставин – дочка оповідачки. «З упевненістю можу сказати, що історію підготовки до Великодніх свят, що мала місце в родині, донесу до своїх внуків задля збереження родинних традицій та обрядів», – стверджує пані Раїса. Віримо: так воно і буде! Щиро дякуємо і матусі, і доньці. Здоров’я міцного,
...
Читати далі »
|
У цей буремний час кровопролитної боротьби за власну унікальну Українську державу українці чекають на свято Великодня як надію на перемогу добра над злом. Це найсвітліше, найважливіше свято весни, що нагадує про Воскресіння Христове, розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям. У Воскресінні християни вбачають підтвердження життя після смерті. Саме в цьому основний сенс святкування. В українських традиціях це свято завжди було пов’язане з родиною. Адже на Великдень збиралися всі родичі, приїздили навіть ті, які жили дуже далеко. Під час родинних зібрань можна було щиро поспілкуватися, смачно поїсти українських страв після тривалого посту, почути легенди та історії про предків і минувшину. Цього дня гучно лунали українські
...
Читати далі »
|
Великдень на Чернігівщині Матеріали підготували художній керівник Берестовецького СБК Н. Католик, в. о. директора Берестовецького СБК А. Дорошенко й завідувач Берестовецької бібліотеки-філії О. Менщик. Трохи історії Історія паски на Чернігівщині має глибоке коріння, яке бере початок від стародавніх українських традицій і звичаїв. Перші згадки про приготування паски на Чернігівщині трапляються ще в середньовіччі, коли християнське свято Великодня почало посідати важливе місце в культурі та релігійному житті народу. З тих часів паска вважалася не тільки смачним десертом, але й символом воскресіння Христового та початку нового життя. Протягом століть рецепти приготування паски на Чернігівщині еволюціонували, але деякі складові за
...
Читати далі »
|
Свіжий сир– 1 кг, яйця – 5 шт., масло – 200 г, сметана – 400 г, цукор – 300 г, родзинки – 100 г, ваніль, горіхи, цукати – за смаком. Сир протерти через сито або перемолоти на м’ясорубці. В окремій ємності розтерти яйця з цукром та ваніллю в однорідну суміш і додати її до сиру. Також у масу вмішати до однорідності сметану й масло. Важливий етап: масу потрібно нагріти, але не дати їй закипіти. Якщо з’явиться хоча б один пухирець, негайно зняти з вогню і поставити в холодну воду. Помішувати, поки не охолоне. Потім додати родзинки й перемішати. Масу викласти на полотняну серветку, покласти у зручний посуд або спеціальну форму і придавити невеликим пресом. Залишити, поки не стече вся сироватка. Перед подачею зберігати в холодильнику. Пода
...
Читати далі »
|
2 травня, біля П’ятницької церкви, працівники Обласного центру народної творчості прикрасили гілки дерева сотнею писанок, мальованок, крашанок. Створювали їх діти – студійці з керівниками студій КЗ «Обласний центр народної творчлсті» ЧОР та мисткиня Олена Рогова. Цим святковим оздобленням містяни й туристи міста зможуть милуватися протягом святкових днів. Про традиції писанкарства на Чернігівщини розповіла провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел Обласного центру народної творчості Маріанна Ваценко. Мета заходу: розширити знання чернігівців про один із видів декоративно-ужиткового мистецтва – писанкарство; ознайомити з історією виникнення писанок, символами писанкарства; виховувати любов до народної творчості, цінні
...
Читати далі »
|
Сьогодні, на екскурсію, двері Обласного центру народної творчості гостинно відчинилися для вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №26. Мета заходу: залучення дітей та молоді до відкриття і розуміння прекрасного в навколишньому середовищі, виховання художньо-естетичне смаку дітей. В програмі заходу: презентація виставки декоративно-прикладного мистецтва робіт керівників студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР. Знайомство з роботою керівників студій проходило у вигляді екскурсії, інтерактивного спілкування. Для всіх вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №26. приємним сюрпризом стала фотозона, д
...
Читати далі »
|
Згідно з планами роботи КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР 22 травня 2024 року організовує проведення семінару-практикуму з вишивки «Вишивана краса України: неповторний Чернігівський край», який відбудеться на базі музею старожитностей етнографа та краєзнавця Юрія Дахна (с. Москалі Михайло-Коцюбинської громади Чернігівського району). Краєзнавець Юрій Дахно з 2006 року збирає унікальну колекцію українських старожитностей. Вона налічує понад 10 тисяч експонатів (із них 1000 – вишиті рушники), розміщених у п’яти сільських будівлях. Усе те зібрано і збережено стараннями однієї людини у невеличкому селі. Учасники семінару матимуть нагоду поринути в історію зародження та розвитку української вишивки, дізнатися про регіональні особливості вишивки
...
Читати далі »
|
|
|
|
|