Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 13 14 15 16 17 ... 44 45 »
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський ансамбль української пісні «Лілея» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник – Валентина Харченко).

Мабуть, нема у нашому краї такої людини, яка б не була знайома з мелодійністю і різнобарв’ям оцієї непростої «квітки»… Спів колективу торкає душу, заходить у серце й залишає там слід надовго. Недаремно ж сільські жінки із сусідньої Наумівки кажуть: «Поїдемо на свято в Корюківку, бо там же «Лілея» співатиме»!
Скільки випробувань і труднощів випало на долю колективу!.. Зміна керівників, пошук нових голосів… Скільки куточків об’їздив він нашою рідною Україною! І скрізь – успіх, визнання, вдячність…
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 66 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Триває онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини»).
До вашої уваги – рецепт паски від жительки села Гірманка Михайло-Коцюбинської ТГ Любові Бакуменко. Щиро дякуємо, Любове Миколаївно!
Муку просіюємо 3–4 рази, щоб паска була висока й пишна. У миску вливаємо 3 літри сироватки, додаємо 80 г дріжджів, стакан цукру і стакан муки. Перемішуємо, накриваємо рушником та чекаємо 20 хвилин, поки підійде опара.
Додаємо 5 яєць, 150 г олії, 200 г вершкового масла, дрібку солі, 5–7 кг муки і 300 г родзинок.
Місимо тісто 30–40 хвилин, щоб відставало від рук, знову прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце, щоб підійшло.
Потім розкладаємо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 59 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Рецептом простої, але дуже смачної паски поділилася Валентина Ушач. Цей рецепт Валентина перейняла від своєї мами Ганни Привалій.
Нам знадобиться 400 мл молока, 1 кг пшеничного борошна, 11 г сухих дріжджів, 10 яєць, 400 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 10 г ванільного цукру, 400 г вершкового маргарину, 300 г родзинок.
Покрокове приготування
Для приготування пасок потрібно підготувати всі продукти за списком. Маргарин беремо вершковий для випічки.
Розбиваємо яйця, додаємо сіль, ванільний цукор і цукровий пісок. Збиваємо до пишності.
Пшеничне борошно просіваємо через дрібне сито і змішуємо з родзинками та сухими дріжджами.
Розтоплюємо маргарин. Переливаємо яєчну масу у велику ємність (господиня використовує п’ятилітрову каструлю) ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 64 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилися молоді господині з села Шибиринівка Михайло-Коцюбинської громади з рецептами пасок, які печуть у їхніх родинах.
До вашої уваги – рецепт паски від Лесі Сіренко. Леся перейняла його від своєї мами Антоніни Радченко. Так пекти паску навчила бабуся – Євдокія Примаченко.
Інгредієнти: 250 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 400–450 пшеничного борошна, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 150 г ізюму.
Приготування
Підготуйте інгредієнти для приготування паски.
Дріжджі покладіть у миску, залийте теплим молоком і додайте столову лож ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 73 | Додав: lena | Дата: 26-Квітня-2024 | Коментарі (0)

24 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.
Голова Експертної ради - директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – Людмила ЗАМАЙ виступила з вступним словом та провела Експертну раду.
Були присутні 14 членів Експертної ради з питань нематеріальної культури спадщини
На засіданні розглядалися 3 елементи НКС.
Елемент «Карильський святковий борщ «Квасок», Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, смт Короп та с. Карильське», доповідач директорка комунального закладу "Публічна бібліотека" Короп ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 89 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади.
До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані!
Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру.
Поставити в тепле місце хвилин на 30–40.
Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор б ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 59 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами знову Коропська громада.
Прадавнім рецептом паски поділилася жителька села Нехаївка Уляна Богдан (1935 року народження). Щиро дякуємо, Уляно Іванівно!
У середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували всі три дні: середу, четвер, суботу. Опару робили звечора на кисляку. Добавляли трішки цукру, дріжджі та ставили опару в тепле місце(це була піч) на 6–7 годин. Зранку замішували тісто, додаючи збиті яєчні жовтки з цукром, олію, борошно і трішки солі. Для пишності паски додавали в тісто чарочку горілки.
Поки схо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 47 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада.
Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки.
Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно!
Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка.
Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 58 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.