Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 11 12 13 14 15 ... 41 42 »
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади. До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані! Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру. Поставити в тепле місце хвилин на 30–40. Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор б
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами знову Коропська громада. Прадавнім рецептом паски поділилася жителька села Нехаївка Уляна Богдан (1935 року народження). Щиро дякуємо, Уляно Іванівно! У середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували всі три дні: середу, четвер, суботу. Опару робили звечора на кисляку. Добавляли трішки цукру, дріжджі та ставили опару в тепле місце(це була піч) на 6–7 годин. Зранку замішували тісто, додаючи збиті яєчні жовтки з цукром, олію, борошно і трішки солі. Для пишності паски додавали в тісто чарочку горілки. Поки схо
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада. Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки. Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно! Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка. Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада. Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки. Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно! Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка. Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Коропська громада. Рецепти великодніх страв, які з давніх-давен готують у селі Будище, зібрала директорка БК Олена Гузь. Щиро дякуємо, Олено Миколаївно! Особливості місцевої лексики максимально збережено. Випікаємо паску У глиняному глечику запарюємо в печі літр молочка, щоб була жовта плівка зверху, добавляємо 10 яєць, 0,5 л сахару, 100 г маргарину, 100 г дріжджів (раніше їх робили з хмелю), 300–400 г борошна. Залишаємо запару на 3 години. Потім вимішуємо гарно тісто, щоб було пухке… Коли пасочки підійдуть, прикрашаємо їх. Обов’язково пишемо «Христос воскрес» або хр
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Бахмацька громада. Розповідь про випікання паски в селі Бахмач І записана від керівниці народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» Антоніни Цибань. Особливості авторської лексики максимально збережено. Світле Христове Воскресіння! Таке довгоочікуване свято, якого чекали малі й дорослі. Адже перед цим було шість тижнів посту. Коли святили вербу, обов’язково виламували дві довгі лозини, такі, що могли накрити діжу, в якій замішували паску, хрестом. Паски пекли в Чистий четвер. Іще до схід сонця вставали і ставили опару. Брали живі дріжджі, незбиране кисле
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет. Тетяна Касьян пече паску на кисляку. Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки), родзинок, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто. Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності. Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним спос
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Талалаївська ОТГ з рецептом приготування бабусиної паски. Бабусина паска – цінний спадок, який передається від покоління до покоління. Приготуймо разом паску за старовинним рецептом і насолоджуймося смачною символічною випічкою разом із сім’єю та близькими на святкуванні Великодня! Інгредієнти 300 мл молока, 50 г дріжджів, 170 г цукру, 900 г борошна, 3 яйця, 2 жовтки, 130 г вершкового масла, 30 мл олії, 20 г горілки, 3 г солі, 200 г родзинок, лимон. Готуємо опару Для неї знадобиться 300 мл молока, 200 г борошна, 50 г цукру і 50 г свіжих пресованих дріжджів. Молоко ма
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Перебудівська сільська бібліотека Крутівської ОТГ з цікавою інформацією, за яку ми щиро дякуємо. Що не можна робити на Великдень * На Великдень християнам забороняється виконувати важку фізичну роботу. Господині напередодні завершують усі приготування на кухні, щоб у свято бути вільними від домашніх турбот. * Цього дня не варто ходити похмурим, грубіянити, лаятися з близькими людьми, скупитися. Сумувати також не годиться. У Світле Христове Воскресіння не можна відмовляти в милостині або допомозі нужденним. Прикмети і повірʼя * Якщо у свято нагодувати вуличних птахів
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився Білошицькослобідський будинок культури Корюківської міської ради з цікавою розповіддю про історію свята Великодня та автентичним рецептом паски від старожилів села. Воскресіння Христове – християнське свято, засноване на історії воскресіння Ісуса Христа на третій день після розп’яття. Тепер Великдень став днем, який християни присвячують спогадам про життя, смерть і воскресіння Спасителя. Рішення про необхідність святкувати Воскресіння Христове ухвалив Нікейський собор у 325 році н. е. В Україні це свято почало впроваджуватися лише після хрещення Русі в 988 році. Спочатку в різних місцях Великде
...
Читати далі »
|
|
|
|
|