Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 10 11 12 13 14 ... 41 42 »
2 травня, біля П’ятницької церкви, працівники Обласного центру народної творчості прикрасили гілки дерева сотнею писанок, мальованок, крашанок. Створювали їх діти – студійці з керівниками студій КЗ «Обласний центр народної творчлсті» ЧОР та мисткиня Олена Рогова. Цим святковим оздобленням містяни й туристи міста зможуть милуватися протягом святкових днів. Про традиції писанкарства на Чернігівщини розповіла провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел Обласного центру народної творчості Маріанна Ваценко. Мета заходу: розширити знання чернігівців про один із видів декоративно-ужиткового мистецтва – писанкарство; ознайомити з історією виникнення писанок, символами писанкарства; виховувати любов до народної творчості, цінні
...
Читати далі »
|
Сьогодні, на екскурсію, двері Обласного центру народної творчості гостинно відчинилися для вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №26. Мета заходу: залучення дітей та молоді до відкриття і розуміння прекрасного в навколишньому середовищі, виховання художньо-естетичне смаку дітей. В програмі заходу: презентація виставки декоративно-прикладного мистецтва робіт керівників студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР. Знайомство з роботою керівників студій проходило у вигляді екскурсії, інтерактивного спілкування. Для всіх вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №26. приємним сюрпризом стала фотозона, д
...
Читати далі »
|
Згідно з планами роботи КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР 22 травня 2024 року організовує проведення семінару-практикуму з вишивки «Вишивана краса України: неповторний Чернігівський край», який відбудеться на базі музею старожитностей етнографа та краєзнавця Юрія Дахна (с. Москалі Михайло-Коцюбинської громади Чернігівського району). Краєзнавець Юрій Дахно з 2006 року збирає унікальну колекцію українських старожитностей. Вона налічує понад 10 тисяч експонатів (із них 1000 – вишиті рушники), розміщених у п’яти сільських будівлях. Усе те зібрано і збережено стараннями однієї людини у невеличкому селі. Учасники семінару матимуть нагоду поринути в історію зародження та розвитку української вишивки, дізнатися про регіональні особливості вишивки
...
Читати далі »
|
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський ансамбль української пісні «Лілея» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник – Валентина Харченко). Мабуть, нема у нашому краї такої людини, яка б не була знайома з мелодійністю і різнобарв’ям оцієї непростої «квітки»… Спів колективу торкає душу, заходить у серце й залишає там слід надовго. Недаремно ж сільські жінки із сусідньої Наумівки кажуть: «Поїдемо на свято в Корюківку, бо там же «Лілея» співатиме»! Скільки випробувань і труднощів випало на долю колективу!.. Зміна керівників, пошук нових голосів… Скільки куточків об’їздив він нашою рідною Україною! І скрізь – успіх, визнання, вдячність…
...
Читати далі »
|
Триває онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини»). До вашої уваги – рецепт паски від жительки села Гірманка Михайло-Коцюбинської ТГ Любові Бакуменко. Щиро дякуємо, Любове Миколаївно! Муку просіюємо 3–4 рази, щоб паска була висока й пишна. У миску вливаємо 3 літри сироватки, додаємо 80 г дріжджів, стакан цукру і стакан муки. Перемішуємо, накриваємо рушником та чекаємо 20 хвилин, поки підійде опара. Додаємо 5 яєць, 150 г олії, 200 г вершкового масла, дрібку солі, 5–7 кг муки і 300 г родзинок. Місимо тісто 30–40 хвилин, щоб відставало від рук, знову прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце, щоб підійшло. Потім розкладаємо
...
Читати далі »
|
Рецептом простої, але дуже смачної паски поділилася Валентина Ушач. Цей рецепт Валентина перейняла від своєї мами Ганни Привалій. Нам знадобиться 400 мл молока, 1 кг пшеничного борошна, 11 г сухих дріжджів, 10 яєць, 400 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 10 г ванільного цукру, 400 г вершкового маргарину, 300 г родзинок. Покрокове приготування Для приготування пасок потрібно підготувати всі продукти за списком. Маргарин беремо вершковий для випічки. Розбиваємо яйця, додаємо сіль, ванільний цукор і цукровий пісок. Збиваємо до пишності. Пшеничне борошно просіваємо через дрібне сито і змішуємо з родзинками та сухими дріжджами. Розтоплюємо маргарин. Переливаємо яєчну масу у велику ємність (господиня використовує п’ятилітрову каструлю)
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилися молоді господині з села Шибиринівка Михайло-Коцюбинської громади з рецептами пасок, які печуть у їхніх родинах. До вашої уваги – рецепт паски від Лесі Сіренко. Леся перейняла його від своєї мами Антоніни Радченко. Так пекти паску навчила бабуся – Євдокія Примаченко. Інгредієнти: 250 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 400–450 пшеничного борошна, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 150 г ізюму. Приготування Підготуйте інгредієнти для приготування паски. Дріжджі покладіть у миску, залийте теплим молоком і додайте столову лож
...
Читати далі »
|
24 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації. Голова Експертної ради - директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – Людмила ЗАМАЙ виступила з вступним словом та провела Експертну раду. Були присутні 14 членів Експертної ради з питань нематеріальної культури спадщини На засіданні розглядалися 3 елементи НКС. Елемент «Карильський святковий борщ «Квасок», Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, смт Короп та с. Карильське», доповідач директорка комунального закладу "Публічна бібліотека" Короп
...
Читати далі »
|
|
|
|
|