Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 19 20 21 22 23 ... 41 42 »
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Кіптівська громада. Інформацію зібрала директорка БК села Вовчок Ірина Ткаченко.
До вашої уваги – два рецепти. Перший – цілющий, другий – смачнющий. А втім, вони обидва смачні 

Людина кожна має добре знати,
Що клітковини в гарбузі багато.
Лікуємо печінку й кишківник –
Готуєм…

Гарбузовий очисник

Ця страва з давніх-давен використовувалась як лікувальний засіб для кишківника й печінки.
Потрібно взяти дві мірки чищеного гарбуза та мірку чищених яблук. Усе порізати довільними шматочками. Скласти у ємність (гарбуз на дно, а яблука зверху), потім долити пів мірки води й варити до готовності га ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 53 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні секретами приготування гарбузової смакоти з нами ділиться Коропська ОТГ. Рецепти лаконічні, але цілком зрозумілі досвідченим господиням.
Ось які смаколики готують у Карильському.

Гарбузова каша
500 г гарбуза, склянка рису, 3 склянки молока, 2 ст. л. меду, 2 пакетики ванільного цукру, дрібка солі, 100 г масла.

Тушкований гарбуз з філе сома
Філе сома – 500 г, цибуля – 2 шт., перець солодкий – 1 шт., гарбуз – 600 г, картопля – 2 шт., сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком, інші спеції – за бажанням.

Деруни з гарбуза
Гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., цибуля – 1 шт., борошно – 1 ст. л., олія – 30 мл, сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком.

Ці рецепти – з Вишеньок.
Тушкована картопля в гарбузі
Гарбуз – 2,5 кг, картопля – 5–6 шт., м’ясо – 300 г, цибуля – 1 шт., сметана – 2 ст. л., гірчиця – 1 ч. л., масло вершкове – ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 55 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із Кархівського сільського клубу Михайло-Коцюбинської селищної ради. Про звичаї і традиції своєї родини, про страви та випічку з гарбузом розповідає жителька села Кархівки Михайло-Коцюбинської територіальної громади Валентина Миколаївна Макаренко.
Авторську лексику збережено.


Запечена гарбуза з медом

0,5 кг гарбузи порізати невеликими скибочками, викласти на деко, змазати зверху медом і запікати у печі або в духовці при температурі 200 градусів 30 хвилин.

Гарбузова каша в гарбузі

З гарбузи вибираємо насіння, всередину кладемо 30 грамів масла, 200 грамів вареного рису, 5 столових ложок сметани, потім ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 59 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився Левковицький старостинський округ Михайло-Коцюбинської селищної ради. До вашої уваги – відеорецепт із Левковичів.

Запечений гарбуз з яблуками
Нам знадобиться 50 г вершкового масла, 0,5 кг гарбуза, два середніх яблука, 3 ст. л. меду. Випікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Смачного!

https://youtu.be/PwmMOAB40vs
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Корюківська ОТГ. Готуємо цікаві, смачні й поживні страви.
Колоритну авторську лексику збережено.

Баба гарбузова

Склянка рису, 1 кг гарбуза, 2–3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла і товчених сухарів, 3 яйця, сіль.
Відварити й відцідити рис. Гарбуз почистити від шкірки, порізати на невеликі шматочки, відварити в молоці, вийняти, посолодити. Добре змастити дно і стінки казанка чи бабниці маслом, притрусити товченими сухарями. Викладати по черзі змащений маслом рис та гарбуз, щоб вийшло не менше трьох шарів. Зверху має лежати гарбуз. Яйця збити з цукром, додавши трохи солі, залити бабку, проткнувши по всій глибині, і поставити у піч або духовку. Коли спечеться, дати трохи вихолонути, щоб вийняти цілою. Подавати, посипавши цукром.

Гарбузова каша

2 кг гарбуза, 1,5 склянки пшона, 3 склянки молока, 100 г вершкового масла, 5 столових ложо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 48 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився Пльохівський сільський клуб Михайло-Коцюбинської селищної ради. Гарбузову кашу в гарбузі ми вже варили. На часі – смачна і ситна солона страва.

Печеня в гарбузі

Інгредієнти: картопля – 200 г, свинина, курятина – 300 г, гарбуз – 200 г, морква – 1 шт., сметана – 1 ст. л., зелень – 50 г, лавровий лист – 2шт., часник – 2 зубчики, масло вершкове – 50 г, сіль, перець – за смаком.

Детальний процес приготування дивіться у відео. Рецептом поділилася і на кухні потрудилася Світлана Матвієнко. Щиро дякуємо вправній господині!

Смачного!

https://youtu.be/mASeaDI-Dfo
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 60 | Додав: lena | Дата: 17-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Корюківська ОТГ. Готуємо цікаві, смачні й поживні страви.
Колоритну авторську лексику збережено.

Баба гарбузова

Склянка рису, 1 кг гарбуза, 2–3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла і товчених сухарів, 3 яйця, сіль.
Відварити й відцідити рис. Гарбуз почистити від шкірки, порізати на невеликі шматочки, відварити в молоці, вийняти, посолодити. Добре змастити дно і стінки казанка чи бабниці маслом, притрусити товченими сухарями. Викладати по черзі змащений маслом рис та гарбуз, щоб вийшло не менше трьох шарів. Зверху має лежати гарбуз. Яйця збити з цукром, додавши трохи солі, залити бабку, проткнувши по всій глибині, і поставити у піч або духовку. Коли спечеться, дати трохи вихолонути, щоб вийняти цілою. Подавати, посипавши цукром.

Гарбузова каша

2 кг гарбуза, 1,5 склянки пшона, 3 склянки молока, 100 г вершкового масла, 5 столових ложо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 60 | Додав: lena | Дата: 17-Листопада-2023 | Коментарі (0)

16 листопада відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.
Голова Експертної ради – директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Людмила ЗАМАЙ – виступила зі вступним словом та провела захід.
На засіданні були присутні 12 членів Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини.


Розглядалися три елементи НКС:

* елемент «Березинські пряники "Кавалер", "Баришня", "З кмином"» (Чернігівська область, Чернігівський район, смт Березна). Доповідачі –директорка Березнянськог ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 63 | Додав: lena | Дата: 16-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами знову Комарівська громада.
Про збір і запис автентичних рецептів подбали у Воловицькій бібліотеці-філії КЗ «Комарівська публічна бібліотека».
Отже, до вашої уваги – спогади старожилів Воловиці Катерини Іванівни Ридзель і Тетяни Іванівни Малої про страви з гарбуза у традиціях та обрядах цього села.
Авторську лексику збережено.

Рецепт 1. Тушкований гарбуз

Гарбуз різали кубиками, складали в макітру, трусили сахаром або тер ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 57 | Додав: lena | Дата: 16-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. На часі – гарбузові рецепти. Сьогодні з нами знову Михайло-Коцюбинська громада. Інформацію для цієї публікації зібрано й записано Жукотківським сільським будинком культури спільно з Жукотківською бібліотекою-філією.
Каша гарбузова «Асорті медова». Таку оригінальну назву-комплімент ми вирішили дати автентичній страві, в яку додають два види круп і мед. Секретом її приготування поділилася жителька села Гірманка Валентина Іванівна Малофієнко, 1949 року народження.
Авторську лексику збережено.

Беремо гарбуз, гарно миємо та звільняємо від твердої шкірки. 1 кг гарбузи ріжемо шматочками (за бажанням можна натерти на великій терці), складаємо у глиняний горщик, заливаємо кип’ятком, щоб во ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 58 | Додав: lena | Дата: 16-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.