Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 21 22 23 24 25 ... 44 45 »
24 грудня, на запрошення Киселівської громади, провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел і художніх промислів КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР Маріанна Ваценко провела майстер - клас з петриківського розпису для жителів с. Вознесенське. Мета майстер-класу: залучення жителів громади до відкриття і розуміння прекрасного в мистецтві, зацікавити українськими прадавніми традиціями, привити потяг до народного мистецтва в усвідомленні національної ідентичності. Учасники майстер-класу разом з майстринею намалювали різдвяну листівку та отримали неймовірні відчуття в переддень Різдва. Дякуємо ЗСУ за можливість відроджувати та зберігати українські народн
...
Читати далі »
|
Сьогодні у проєкті «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» вас вітають Наумівський будинок народних традицій і дозвілля Корюківської ОТГ та вокальний колектив «Незламна». «Хочемо поділитися з вами нашими традиціями, символами й цікавими обрядами Різдва. Основні традиції Різдва нашого регіону – приготування куті, узвару, пісних страв із капусти, грибів та зустріч колядників. Також у нас прийнято ставити кутю на сіно біля ікон (на покуті) й залишати ложку, перевернуту доверху. Ще одним цікавим обрядом було закликання морозу (так робила бабуся 1931 року народження, нині покійна). Брали в ложці кутю, підносили до вікна, стукали та промовляли: «Мороз, мороз, іди куті їсти, а літом не бувай, ко
...
Читати далі »
|
До проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» долучилася Корюківська громада. Цей лист надійшов із Прибинського будинку культури. Із задоволенням публікуємо його, зберігаючи колоритні лексичні особливості. «Традиційно Різдво в нашому регіоні розпочиналося зі Святвечора. Вся родина обов’язково повинна бути вдома до початку вечері. Господарі цього дня старалися раніше впорати все своє господарство, щоб цілий рік бути вправними. Тільки-но зійде перша зірка – розпочинали Святу вечерю. Господиня виймала з печі всі пісні страви. Першою виймала кутю, яку ставила до покутя, перед тим обнісши її по всій хаті. Діти в той час, сидячи на порозі, імітували голос квочки: «Ко-ко-ко». Ставили кутю в кубельце з сіна. За звичаєм пісних страв повинно бути аж 12. Це галушки, вареники, борщ, крухмал (кисіль із сухофруктів), квасоля, риба, тушкована капуста та інше, але найголовніші страви – кутя й узвар. Обов’язково на столі в чотирьох кутках розкладали головки
...
Читати далі »
|
Мета проєкту – ознайомити поціновувачів аматорського мистецтва Чернігівщини з відомими народними аматорськими та зразковими колективами області, розповісти про творчий шлях керівників цих колективів і привернути увагу громадськості області до народної творчості. Отож ми продовжуємо розповіді про життя і творчість відомих у нашому краї людей, які зробили вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва та піднесення народної творчості на професійний рівень! Є в Ічні на Чернігівщині народна аматорська кіностудія «Заспів». Саме про неї – наша перша розповідь. Пропонуємо ознайомитися з творчими характеристиками студії та чотирьох її керівників. Щиро дякуємо за надані матеріали Центру культури і дозвілля Ічнянської міської ради. Народна аматорська кіностудія «Заспів» – одна з найстарших на Чернігівщині серед любительських колективів, які носять почесне звання «народний аматорський». Створена вона бул
...
Читати далі »
|
Наближення різдвяно-новорічних свят завжди відгукується у серцях дорослих і дітей особливим настроєм та добрими справами. І навіть попри страшне сьогодення, керівники студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР єднаються заради добрих справ. Доказом цьому є серія майстер-класів для бажаючих.
|
Не за горами Різдво – світле та урочисте свято. З цієї нагоди КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР відновив збір інформації в межах проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини».Його мета – популяризація української культури, збереження фольклорної спадщини, відродження українських традицій під час відзначення Різдвяних свят. Дякуємо всім громадам області, які відгукнулися на нашу ініціативу! Нам надіслали чимало розповідей про різдвяні та новорічні обряди і традиції різних куточків Чернігівщини, відеоролики з різдвяними віншуваннями, колядками, щедрівками, вертепами, фрагментами театралізованого дійства. Також умілі господині поділилися рецептами обрядових та автентичних страв, які в їхніх місцевостях
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради з автентичними кулінарними рецептами страв із гарбуза традиційної кухні Прилук. Особливості авторської лексики збережено. Каша гарбузова Складові: вершкове масло, цукор, рис, яйце, ванілін, гарбуз. Гарбуз помийте, почистіть від шкірки й насіння, поріжте невеликими кубиками. У каструлю налийте молоко і доведіть до кипіння. У кипляче молоко помістіть гарбуз та варіть на повільному вогні, періодично помішуючи. Промийте рис холодною водою, покладіть до гарбуза, додайте цукор і доведіть до кипіння. Поставте у духовку. Як рис буде майже готовий, додайте яйце, масло, ванілін і поставте знов у духовку. Гарбуз тушений з яблуками Складові: гарбуз, цукор, яблука, лимон, вершкове масло, вода. Гарбуз помийте, почистіть від шкірки, насіння й поріжте невеликими кубиками. Яблука помийте і теж п
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Кіптівська громада. Інформацію зібрала директорка БК села Вовчок Ірина Ткаченко. До вашої уваги – два рецепти. Перший – цілющий, другий – смачнющий. А втім, вони обидва смачні Людина кожна має добре знати, Що клітковини в гарбузі багато. Лікуємо печінку й кишківник – Готуєм… Гарбузовий очисник Ця страва з давніх-давен використовувалась як лікувальний засіб для кишківника й печінки. Потрібно взяти дві мірки чищеного гарбуза та мірку чищених яблук. Усе порізати довільними шматочками. Скласти у ємність (гарбуз на дно, а яблука зверху), потім долити пів мірки води й варити до готовності га
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні секретами приготування гарбузової смакоти з нами ділиться Коропська ОТГ. Рецепти лаконічні, але цілком зрозумілі досвідченим господиням. Ось які смаколики готують у Карильському. Гарбузова каша 500 г гарбуза, склянка рису, 3 склянки молока, 2 ст. л. меду, 2 пакетики ванільного цукру, дрібка солі, 100 г масла. Тушкований гарбуз з філе сома Філе сома – 500 г, цибуля – 2 шт., перець солодкий – 1 шт., гарбуз – 600 г, картопля – 2 шт., сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком, інші спеції – за бажанням. Деруни з гарбуза Гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., цибуля – 1 шт., борошно – 1 ст. л., олія – 30 мл, сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком. Ці рецепти – з Вишеньок. Тушкована картопля в гарбузі Гарбуз – 2,5 кг, картопля – 5–6 шт., м’ясо – 300 г, цибуля – 1 шт., сметана – 2 ст. л., гірчиця – 1 ч. л., масло вершкове –
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із Кархівського сільського клубу Михайло-Коцюбинської селищної ради. Про звичаї і традиції своєї родини, про страви та випічку з гарбузом розповідає жителька села Кархівки Михайло-Коцюбинської територіальної громади Валентина Миколаївна Макаренко. Авторську лексику збережено. Запечена гарбуза з медом 0,5 кг гарбузи порізати невеликими скибочками, викласти на деко, змазати зверху медом і запікати у печі або в духовці при температурі 200 градусів 30 хвилин. Гарбузова каша в гарбузі З гарбузи вибираємо насіння, всередину кладемо 30 грамів масла, 200 грамів вареного рису, 5 столових ложок сметани, потім
...
Читати далі »
|
|
|
|
|