Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 20 21 22 23 24 ... 41 42 »
Народний аматорський фольклорний ансамбль «Сіверяни» створений у 1988 році на базі клубу Управління внутрішніх справ Чернігівської області. Засновником та першим керівником колективу був Станіслав Шкаранда. Звання «народний» колектив отримав у 1993 році. З 2000 року він працює при Міському Палаці культури. Майже десять років керівником колективу був Олександр Якубець. Наразі ансамбль очолює Коцур Ольга Олексіївна. Акомпанує – Володимир Макеєв.
Основний склад ансамблю – це 12 учасників. «Сіверяни» завойовують глядачів вокально-хореографічними композиціями, міні-спектаклями, які створюють на основі зібраного фольклорного матеріалу Чернігівського краю. Керівник колективу Ольга Коцур збирає, записує, розшифровує матеріал зберігаючи творчу спадщину нашого кра ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 58 | Додав: lena | Дата: 15-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із відділу культури та туризму Срібнянської селищної ради. А в ньому – чудова добірка автентичних кулінарних рецептів страв із гарбуза.

Ось що нам пишуть (авторську лексику зберігаємо).

«Гарбуз – один із найбільш шанованих та популярних серед українців овочів осінньо-зимового періоду. Шанобливе ставлення до гарбуза в українській кухні відоме з давніх-давен.
На Срібнянщині найбільш популярними були такі страви з гарбуза: гарбузова каша, печений гарбуз, гарбузовий кисіль, пиріжки з калиново-гарбузовою начинкою, гарбузово-яблучні млинці та квашені яблука в печеному (вареному) гарбузі.
Надаємо декілька рецептів страв із гарбуза, записаних зі слів мешканц ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Дата: 15-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами – Антоновицький сільський клуб Михайло-Коцюбинської селищної ради з креативним підходом до справи.Навіщо тексти, якщо є TikTok і людина, яка на цьому розуміється? Отже, до вашої уваги – відео від активної та невтомної Катерини Феделеш (@katiafedelesh).
Процес приготування гарбузової каші з курагою та родзинками проілюстрований для настрою піснею «Закохана в осінь» у виконанні Каті Бужинської. Позитиву додають букет із кленового листя й розкішні хризантеми на столі. А колориту – вогник свічки та старовинний посуд.
Дивіться, слухайте, милуйтеся, надихайтеся, готуйте і смакуйте. Усі інгредієнти – «на око», як робили наші бабусі та прабабусі.
< ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 67 | Додав: lena | Дата: 15-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні пропонуємо до вашої уваги рецепти страв із гарбуза традиційної кухні Старого Бикова Ніжинського району Чернігівської області. Секретами приготування цієї смакоти діляться чарівні пані, які й талант кулінарний мають, і у школі діточок навчають.

Гарбузяники
(приготувала вчителька Старобиківської гімназії Оксана Демиденко)

Інгредієнти: сирий чищений гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., борошно – 2 ст. ложки, лист м’яти – пучечок, сіль, перець – до смаку, олія – для смаження, сметана – для подачі.

Приготування

Гарбуз тремо на морквяну тертушку. Додаємо яйце, дрібно нарізану м’яту, борошно. Солимо, перчимо, добре вимішу ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 57 | Додав: lena | Дата: 14-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. І знову варимо гарбузову кашу. Рецептів цієї смачної та поживної страви – безліч. У кожному куточку України – свій. Цей – від Комарівської ОТГ. Гадаємо, що він таки автентичний, але осучаснений ( замість товкачки – блендер, а замість печі – мультиварка).

Пшоняна каша з гарбузом


Чистимо 0,5 кг гарбуза, ріжемо не дуже дрібно, варимо.
Зварений гарбуз товчемо товкачкою або подрібнюємо блендером, викладаємо в мультиварку.
Добавляємо 1 л молока, 300 г пшона, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 50 г вершкового масла; все розмішуємо та варимо в мультиварці 40 хвилин.

Смачного!
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 59 | Додав: lena | Дата: 13-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Бахмацький Будинок культури, с. Варварівка з вельми цікавим рецептом.

Мочені яблука в гарбузі

Чистимо гарбуз, нарізаємо і ставимо на вогонь. Беремо цілі влежані яблука, накладаємо їх у банку і заливаємо товченим гарбузом. Ставимо банку у прохолодне місце на місяць.

Смачного!

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Дата: 13-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Чи готували ви колись гарбузову кашу… в гарбузі? Ні? А в селі Знам’янка, що належить до Сухополов’янської громади, цей давній спосіб використовує майже кожна господиня. Так уже повелося з діда-прадіда. І не тому, що не було горщиків чи каструль, а тому, що так цікавіше, оригінальніше. Бо один гарбуз – смачно, а два – удвічі смачніше.
Цим автентичним місцевим рецептом поділилася художня керівниця сільського клубу села Знам’янка Любов Охонько в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», за що ми щиро вдячні.

Авторську лексику в тексті збережено.

Гарбузова каша в гарбузі

Взяти два гарбузи. В одному вирізати серцевину. Другий же використати як начинку.
До гарбуза без се ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 55 | Додав: lena | Дата: 10-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Сухополов’янська громада вельми активно долучилася до онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», чому ми щиро раді. Черговий допис на порі. Інформацію для нього надала художня керівниця Канівщинського сільського клубу (село Канівщина) Тетяна Мороз. Старовинний рецепт вона успадкувала від своєї прабабусі Марії Антонівни Яремчук (1907 р. н.).
Авторську лексику збережено.

Пиріжки з гарбузом «Смак з дитинства»

Тісто: 500 г борошна, 250 мл молока, яйце, 100 мл олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 10 г сухих дріжджів.
Начинка: 300 г гарбуза, середня морквина, цибулина, сіль, цукор, мелений чорний перець за смаком.
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати сіль, цукор, яйце та олію. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Накрити й відставити сходити на 30–40 хвилин.
Для начинки гарбуз нарізати невеличкими кубиками. Цибулю мілко нарізати, моркву натерти та обсмажити до золотистого кольору. До сирого гарбуза додати смажену цибулю з ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 55 | Додав: lena | Дата: 10-Листопада-2023 | Коментарі (0)

У межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» продовжуємо публікувати матеріали, що надійшли із Сухополов’янської громади. Інформацію для цього допису надав художній керівник Охіньківського будинку культури (село Охіньки) Сергій Садовий. Старовинний рецепт переданий у спадок від його прабабусі Матрьони Димидівни Салогуб (1905 р. н.).

У публікації максимально збережено авторську лексику та орфографію.

Зрубці з гарбузами

Нам знадобиться 400 г борошна, 50 мл олії, 150 мл окропу, дрібка солі, 150 г м’якоті печеного гарбуза, по 100 г бринзи і дроблених горіхів, 2 зубчики часнику (давленого), зелень (кріп).
У просіяне борошно додаємо щіпку солі, перемішуємо, добавляємо окріп та олію. Замішуємо тісто.
Начинка: змішуємо м’якоть гарбуза, бринзу, горіхи, часник, кріп, солимо та перчимо. Все ретельно перемішуємо. Розкатуємо тісто і ріжемо на квадратики. Накладаємо начинку, згортаємо тісто, формуючи трикутнички. Смажимо на олії до гото ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 55 | Додав: lena | Дата: 09-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із самого серця Сухополов’янської громади. Інформацію для допису надала завідувачка сільського клубу села Сухополова Анастасія Саверська. Рецепт записано з розповіді Ярослави Пшеничної (1988 р. н.). Пані Ярослава успадкувала його від своєї бабусі Марії Василівни Гавриляко (1940 р. н.), яка була родом із Ніжинщини (селище Лосинівка).
Детальний процес приготування дивіться у відео.

Авторську лексику в публікації, як завжди, зберігаємо.

Гарбузова каша з родзинками

Для приготування цієї смакоти потрібно взяти 0,5 кг гарбуза, стакан круглого рису, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 150 г родзинок, 2 стакани молока, 4 столові ложки цукру, дрібку солі, чайну ложку ванільного цукру і 30 мл води.
Гарбуз нарізати кубиками, залити водою та додати 1 ст. л. цукру. Все змішати й запікати в духовці годину. Тим часом змішати молоко з яйцями, ванільним цукром, трьома столовими ложка ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 58 | Додав: lena | Дата: 09-Листопада-2023 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.