Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 23 24 25 26 27 ... 44 45 »
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні пропонуємо до вашої уваги рецепти страв із гарбуза традиційної кухні Старого Бикова Ніжинського району Чернігівської області. Секретами приготування цієї смакоти діляться чарівні пані, які й талант кулінарний мають, і у школі діточок навчають. Гарбузяники (приготувала вчителька Старобиківської гімназії Оксана Демиденко) Інгредієнти: сирий чищений гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., борошно – 2 ст. ложки, лист м’яти – пучечок, сіль, перець – до смаку, олія – для смаження, сметана – для подачі. Приготування Гарбуз тремо на морквяну тертушку. Додаємо яйце, дрібно нарізану м’яту, борошно. Солимо, перчимо, добре вимішу
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. І знову варимо гарбузову кашу. Рецептів цієї смачної та поживної страви – безліч. У кожному куточку України – свій. Цей – від Комарівської ОТГ. Гадаємо, що він таки автентичний, але осучаснений ( замість товкачки – блендер, а замість печі – мультиварка). Пшоняна каша з гарбузом Чистимо 0,5 кг гарбуза, ріжемо не дуже дрібно, варимо. Зварений гарбуз товчемо товкачкою або подрібнюємо блендером, викладаємо в мультиварку. Добавляємо 1 л молока, 300 г пшона, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 50 г вершкового масла; все розмішуємо та варимо в мультиварці 40 хвилин. Смачного!
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Бахмацький Будинок культури, с. Варварівка з вельми цікавим рецептом. Мочені яблука в гарбузі Чистимо гарбуз, нарізаємо і ставимо на вогонь. Беремо цілі влежані яблука, накладаємо їх у банку і заливаємо товченим гарбузом. Ставимо банку у прохолодне місце на місяць. Смачного!
|
Чи готували ви колись гарбузову кашу… в гарбузі? Ні? А в селі Знам’янка, що належить до Сухополов’янської громади, цей давній спосіб використовує майже кожна господиня. Так уже повелося з діда-прадіда. І не тому, що не було горщиків чи каструль, а тому, що так цікавіше, оригінальніше. Бо один гарбуз – смачно, а два – удвічі смачніше. Цим автентичним місцевим рецептом поділилася художня керівниця сільського клубу села Знам’янка Любов Охонько в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», за що ми щиро вдячні. Авторську лексику в тексті збережено. Гарбузова каша в гарбузі Взяти два гарбузи. В одному вирізати серцевину. Другий же використати як начинку. До гарбуза без се
...
Читати далі »
|
Сухополов’янська громада вельми активно долучилася до онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», чому ми щиро раді. Черговий допис на порі. Інформацію для нього надала художня керівниця Канівщинського сільського клубу (село Канівщина) Тетяна Мороз. Старовинний рецепт вона успадкувала від своєї прабабусі Марії Антонівни Яремчук (1907 р. н.). Авторську лексику збережено. Пиріжки з гарбузом «Смак з дитинства» Тісто: 500 г борошна, 250 мл молока, яйце, 100 мл олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 10 г сухих дріжджів. Начинка: 300 г гарбуза, середня морквина, цибулина, сіль, цукор, мелений чорний перець за смаком. У теплому молоці розчинити дріжджі, додати сіль, цукор, яйце та олію. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Накрити й відставити сходити на 30–40 хвилин. Для начинки гарбуз нарізати невеличкими кубиками. Цибулю мілко нарізати, моркву натерти та обсмажити до золотистого кольору. До сирого гарбуза додати смажену цибулю з
...
Читати далі »
|
У межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» продовжуємо публікувати матеріали, що надійшли із Сухополов’янської громади. Інформацію для цього допису надав художній керівник Охіньківського будинку культури (село Охіньки) Сергій Садовий. Старовинний рецепт переданий у спадок від його прабабусі Матрьони Димидівни Салогуб (1905 р. н.). У публікації максимально збережено авторську лексику та орфографію. Зрубці з гарбузами Нам знадобиться 400 г борошна, 50 мл олії, 150 мл окропу, дрібка солі, 150 г м’якоті печеного гарбуза, по 100 г бринзи і дроблених горіхів, 2 зубчики часнику (давленого), зелень (кріп). У просіяне борошно додаємо щіпку солі, перемішуємо, добавляємо окріп та олію. Замішуємо тісто. Начинка: змішуємо м’якоть гарбуза, бринзу, горіхи, часник, кріп, солимо та перчимо. Все ретельно перемішуємо. Розкатуємо тісто і ріжемо на квадратики. Накладаємо начинку, згортаємо тісто, формуючи трикутнички. Смажимо на олії до гото
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із самого серця Сухополов’янської громади. Інформацію для допису надала завідувачка сільського клубу села Сухополова Анастасія Саверська. Рецепт записано з розповіді Ярослави Пшеничної (1988 р. н.). Пані Ярослава успадкувала його від своєї бабусі Марії Василівни Гавриляко (1940 р. н.), яка була родом із Ніжинщини (селище Лосинівка). Детальний процес приготування дивіться у відео. Авторську лексику в публікації, як завжди, зберігаємо. Гарбузова каша з родзинками Для приготування цієї смакоти потрібно взяти 0,5 кг гарбуза, стакан круглого рису, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 150 г родзинок, 2 стакани молока, 4 столові ложки цукру, дрібку солі, чайну ложку ванільного цукру і 30 мл води. Гарбуз нарізати кубиками, залити водою та додати 1 ст. л. цукру. Все змішати й запікати в духовці годину. Тим часом змішати молоко з яйцями, ванільним цукром, трьома столовими ложка
...
Читати далі »
|
Відповідно до Положення про народний (зразковий) аматорський колектив закладів культури раз на три роки аматорські колективи мають проходити переатестацію для підтвердження статусу «зразковий аматорський» і «народний аматорський», демонструючи свою творчу майстерність глядачам та атестаційній комісії. З січня до листопада тривав перегляд творчих звітів народних (зразкових) аматорських колективів Чернігівщини, що підлягали переатестації у 2023 році. Обласна атестаційна комісія відзначила високий професійний та виконавський рівень учасників, а також, одноголосно, – високу виконавську майстерність, сценічну культуру й хорошу фахову підготовку художніх керівників. Постійні репетиції, концертна діяльність, участь в облас
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами знову Сухополов’янська громада. Інформацію для цієї публікації надала завідувачка сільського клубу села Боршна Прилуцького району Валентина Каленіченко. Рецепти записано з розповіді її бабусі Ганни Тимофіївни Курочки (1906 р. н.). Ось якого красивого листа написала нам пані Валентина. «Гарбуз – це король осені. Він поживний і смачний. Серед багатого розмаїття страв із гарбуза особливо вирізняється гарбузова каша. Вона смачна, поживна, гарно насичує та додає сили. Гарбузова каша – традиційна страва української кухні, яку готували наші бабусі. Хочу поділитися рецептом гарбузової каші, яку готувала моя бабуся. Гарбуз нарізає
...
Читати далі »
|
Працівники КЗ "Обласний центр народної творчості" ЧОР долучаються до флешмобу, присвяченого Всеукраїнському дню працівників культури та майстрів народного мистецтва. Гуртом дружно працюємо, своє коріння шануємо, культурну спадщину зберігаємо, духовні цінності плекаємо, разом Перемогу наближаємо! #культурний_код_Чернігівщини
|
|
|
|
|