Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 24 25 26 27 28 ... 44 45 »
Продовжуємо публікувати рецепти страв із гарбуза в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», започаткованого з метою дослідження НКС. Сьогодні з нами – Сухополов’янська ОТГ. Як готувати смачну старовинну гарбузову випічку, розповідає завідувачка сільського клубу села Рудівка Прилуцького району Чернігівської області Алла Бабич. Алла Григорівна успадкувала автентичний рецепт від своєї прапрабабусі Марти Степанівни Матійко (1900 р. н.). Жила прапрабабця в селі Пологи Прилуцького району. У дописі максимально збережена авторська лексика. Коржики гарбузові Беремо стакан кисляку (кефіру), чайну ложку соди, по 2 столові ложки меду і смальцю, стакан цукру та яйце. Ці інгред
...
Читати далі »
|
До вашої уваги – чергова публікація з рубрики «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини», започаткованої в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини». Сьогодні з нами Корюківська ОТГ, Будинок народних традицій і дозвілля села Наумівка. Автентичні рецепти гарбузових страв записані від Вікторії Редько, якій 83 роки. Директорка Наумівського БНТіД Марина Редько спілкувалася і готувала, а культорганізатор Наумівського БНТіД Марина Коваль – усе гарно зафільмувала. «Колись не було ні блендерів, ні духовок, ні кухонних ваг. Усе готували «на око». Спробували і ми відтворити старовинні рецепти на сучасній кухні. У них використано сорт гарбуза Мускатний. Він має яскраву м’якоть і солодкий смак, завдяки ч
...
Читати далі »
|
За матеріалами Управління культури і туризму Ніжинської міської ради та Ніжинського міського будинку культури: "ІІ Відкритий фестиваль-конкурс народно-пісенного мистецтва імені композитора Івана Синиці "Пливи, мій віночку" відбувся! У 2019 році на сцені Ніжинського міського Будинку культури ми відкривали перший фестиваль і мріяли про масштабне продовження. Пандемія, повномасштабна війна зламали наші плани , але не наші бажання популяризувати народне музичне мистецтво, пов’язане з іменами видатних ніжинців. Ніяка нація, ніяка національна музика не виявила своєї народности з такою непереможною силою, з такою величністю, як українська. Ніде душа народу не виявилася в піснях так живо й правдиво, як в українців. Це -наша скарбн
...
Читати далі »
|
Згідно з планом роботи КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР 3 листопада на платформі Zoom відбулась онлайн-конференція «Особливості організації роботи клубних закладів у сучасних умовах» з начальниками відділів управління культури і туризму районних державних адміністрацій, керівниками відділів культури об’єднаних територіальних громад, директорами клубних закладів. На заході розглядалися актуальні питання сучасного стану й подальших перспектив розвитку клубної сфери діяльності та аматорської художньої творчості. Відкрила конференцію директорка Обласного центру народної творчості Надія Заваліна словами вдячності за значну активність, проявлену керівництвом відділів культури об’єднаних територіальних громад і д
...
Читати далі »
|
Продовжуємо публікувати рецепти, надіслані нам із громад Чернігівщини в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини». На часі рубрика «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини». Найкращі кухарі – безумовно, чоловіки. Цю незаперечну істину доводить наш сьогоднішній учасник – учень 6 класу Новобиківської школи Вадим Сирота. За процесом роботи ми можемо спостерігати на відео. Вправності і старанності хлопчини позаздрить, напевно, будь-яка господиня. А музика дібрана настільки вдало, що створює неповторний веселий настрій. Гарбузова каша Нам знадобиться 300 мл молока, 6 ст. л. пшона, 3 ст. л. цукру, 1/3 ч. л. ванілін
...
Читати далі »
|
Продовжуємо публікувати рецепти страв із гарбуза в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», започаткованого з метою дослідження НКС. Нагадуємо: ми оприлюднюємо як автентичні кулінарні рецепти, так і сучасні. Сьогодні з нами ділиться секретами приготування гарбузових смаколиків Височанська сільська громада. Подаємо рецепти, максимально зберігаючи місцеву лексику. Перший рецепт – від Центру культурних послуг Височанської сільської ради. Гарбузяні оладки Беремо солодкий гарбуз (1 кг), тремо на терку, додаємо 3 яйця, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна, щіпку соди та сіль. Замішуємо тісто і жаримо оладки на середньому вогні до готовності. Другий – від Кербутівської
...
Читати далі »
|
«Ходить гарбуз по городу…» Це не просто пісенька, відома нам усім з дитинства, а елемент нематеріальної культурної спадщини (це якщо казати мовою науковою). Отже, про гарбуз… Він – штука універсальна та унікальна. Смажити, пекти, варити, мармелад і сік робити. Пироги, варення, каші, різні інші страви наші. Джеми, пастила, цукати… Смакота – не передати! Він і цілим добре зберігається, і в морозилці непогано почувається. Одне слово – на всю зиму вистачить. До чого це ми ведемо? А ось до чого. Нагадуємо: КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР нещодавно започаткував онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини». Одна з його рубрик, яка саме на часі, – «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини».
...
Читати далі »
|
Цьогоріч до участі долучень 36 аматорського колектівів області. Переможцями журі признал: Гран Прі - Номінація: Фольклорні колективи Народний аматорського фольклорний ансамбль «Сіверяні» КП «Міський палац культури імені В`ячеслава Радченка» Чернігівської міської ради, керівник, лауреат обласної премії ім. В. Полевика Ольга Коцур. Номінація: Дитячі колективи І місце - Зразковий вокальний ансамбль «Світлячок» Сновського БК, керівник лауреат обласної премії імені В. Полевика Ольга Сенченко. Номінація: Фольклорні колективи І місце - Народний аматорського фольклорний колектив «Оберіг» Смолянська БК Олішівської селіщної заради, керівник Микола Янушкевич. І місце - Народний аматорського фольклорний колектив «Криниці» Сосницького БК, керівник заслужений працівник культури України, лауреат обласної премії ім. В.Полевіка Ганна Кузьменко. ІІ місце - Фольклорний гурт «Глибока криниця» Олішівського Будинку культури, керівник Ніна Назаренко.
...
Читати далі »
|
Ось і довгоочікуваний фінал майстер класу. Спочатку нам здавалось, що підготовча робота – це основа успіху: -ось закінчиться збір і впорядкування етнографічних матеріалів; - на даних артефактах, зібраних в музеях, архівах, добутих в спілкуванні з найвидатнішими майстрами Чернігівщини, істориками і краєзнавцями створиться ескіз рушника; - заготується і висушиться деревина відповідної породи, що добре вбирає і щедро віддає фарби полотну; - виріжуться трафарети з оргаліту з відповідними вимірами-позначками для розташування орнаментації; - створяться на папері ескізи кожного фрагменту і переб’ються на деревину; - виріжуться різцем, 20 масивних узорів – штампів та безліч маленьких елементів; - пройде закупівля тканини
...
Читати далі »
|
Вже так повилось, що з 2009 року на славній Щорській землі, яка подарувала світові талановитого музиканта і хормейстера Василя Полевика, на його честь традиційно відбувається обласний фестиваль-конкурс. Заслужений працівник культури, лауреат премії імені Г. Верьовки, Б.Грінченка та фонду культури України Василь Полевик зібрав і обробив більш 4,5 тисяч народних пісень, які звучать у виконанні різних хорових та фольклорних колективів і сьогодні. На жаль, в зв’язку з епідемією короновірусу цього року фестиваль проходить «онлайн». До КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР надійшло в запису 76 народних пісень, декілька обрядових дійств від 37 колективів Чернігівської області. 17 червня в нашому центрі зібралися члени журі для прослуховування та оці
...
Читати далі »
|
|
|
|
|