Головна » 2023»Листопад»3 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: а чи знаєте ви, як готувати гарбузняк?
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: а чи знаєте ви, як готувати гарбузняк?
11:31
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні в рубриці «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини» пропонуємо до вашої уваги автентичний рецепт із батьківщини нашої славетної землячки – української акторки і театральної діячки Марії Заньковецької. Секретом приготування старовинної страви з нами поділилася жителька села Заньки Ніжинського району Чернігівської області Ганна Новак (77 років). Ви куштували коли-небудь гарбузовий кисіль? Ні? Тоді нумо готувати! А назва ж яка цікава!
Гарбузняк
Нам знадобиться 0,7–1 кг гарбуза, 2 кисло-солодкі яблука, 1 ст. л. з гіркою картопляного крохмалю, цукор – за смаком, дрібка солі й вишні (з наливки). Відварити на воді очищений від шкірки та дрібно нарізаний гарбуз разом із натертими на буряковій тертушці яблуками. Додати цукор і дрібку солі, добре перем’яти. В окремій посудині розвести крохмаль із розрахунку 1 ст. л. з гіркою на 0,5 л холодної кип’яченої води, додати до гарбуза, помішуючи дерев’яною ложкою, прокип’ятити ще хвилин 10. Подавати, прикрасивши вишнями з наливки. Смачного!