Головна » 2023 » Листопад » 09
У межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» продовжуємо публікувати матеріали, що надійшли із Сухополов’янської громади. Інформацію для цього допису надав художній керівник Охіньківського будинку культури (село Охіньки) Сергій Садовий. Старовинний рецепт переданий у спадок від його прабабусі Матрьони Димидівни Салогуб (1905 р. н.). У публікації максимально збережено авторську лексику та орфографію. Зрубці з гарбузами Нам знадобиться 400 г борошна, 50 мл олії, 150 мл окропу, дрібка солі, 150 г м’якоті печеного гарбуза, по 100 г бринзи і дроблених горіхів, 2 зубчики часнику (давленого), зелень (кріп). У просіяне борошно додаємо щіпку солі, перемішуємо, добавляємо окріп та олію. Замішуємо тісто. Начинка: змішуємо м’якоть гарбуза, бринзу, горіхи, часник, кріп, солимо та перчимо. Все ретельно перемішуємо. Розкатуємо тісто і ріжемо на квадратики. Накладаємо начинку, згортаємо тісто, формуючи трикутнички. Смажимо на олії до гото
...
Читати далі »
|
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із самого серця Сухополов’янської громади. Інформацію для допису надала завідувачка сільського клубу села Сухополова Анастасія Саверська. Рецепт записано з розповіді Ярослави Пшеничної (1988 р. н.). Пані Ярослава успадкувала його від своєї бабусі Марії Василівни Гавриляко (1940 р. н.), яка була родом із Ніжинщини (селище Лосинівка). Детальний процес приготування дивіться у відео. Авторську лексику в публікації, як завжди, зберігаємо. Гарбузова каша з родзинками Для приготування цієї смакоти потрібно взяти 0,5 кг гарбуза, стакан круглого рису, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 150 г родзинок, 2 стакани молока, 4 столові ложки цукру, дрібку солі, чайну ложку ванільного цукру і 30 мл води. Гарбуз нарізати кубиками, залити водою та додати 1 ст. л. цукру. Все змішати й запікати в духовці годину. Тим часом змішати молоко з яйцями, ванільним цукром, трьома столовими ложка
...
Читати далі »
|
9 листопада – Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Це професійне свято всіх причетних до сфери культури: керівників, професіоналів та аматорів сцени, що представляють різні види мистецтва, клубних, бібліотечних, музейних працівників, майстрів народних промислів. Культура й мистецтво – найбільші скарби для кожної держави. Українці невимовно пишаються своїми культурно-мистецькими надбаннями, бо це саме те, що вирізняє наш народ серед інших та робить його єдиним і неповторним. Споконвіку пісня і танець, музика і слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті. Сьогодні від щирого серця вітаємо кожну людину, яка дбає про збе
...
Читати далі »
|
|
|
|
|