Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Листопад » 7 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: бабусина каша і корисний десерт
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: бабусина каша і корисний десерт
11:50
До вашої уваги – чергова публікація з рубрики «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини», започаткованої в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини».
Сьогодні з нами Корюківська ОТГ, Будинок народних традицій і дозвілля села Наумівка. Автентичні рецепти гарбузових страв записані від Вікторії Редько, якій 83 роки. Директорка Наумівського БНТіД Марина Редько спілкувалася і готувала, а культорганізатор Наумівського БНТіД Марина Коваль – усе гарно зафільмувала.
«Колись не було ні блендерів, ні духовок, ні кухонних ваг. Усе готували «на око». Спробували і ми відтворити старовинні рецепти на сучасній кухні. У них використано сорт гарбуза Мускатний. Він має яскраву м’якоть і солодкий смак, завдяки чому страви набувають яскравого кольору й узагалі можна не використовувати цукор», – читаємо в листі.
Звичайно, все вдалося на славу! Молодці, дівчата! Щиро дякуємо!
Бабусина каша
Нам знадобиться 600 г очищеного гарбуза, ½ склянки пшона, 600 г домашнього молока, 150 г масла, 50 г цукру, дрібка солі, 1 або 2 яйця.
Гарбуз нарізати на шматочки та зварити в молоці. Коли гарбуз уже готовий і м’який, то перетерти його або блендером, або товкачкою. Пшоно промити добре у воді, до прозорості, щоб не було гірке. Додати його до перетертої маси, заправити цукром, сіллю, маслом, вбити яйце, швидко перемішати й поставити в піч або духовку, щоб вийшла смачна зверху скоринка.
Готову кашу можна присипати горішками чи сухофруктами.
Гарбузовий десерт
Потрібно взяти 0,5 кг очищеного гарбуза, 2 яблучка, 100 г масла, цукор за смаком, горішки та мед.
Гарбуз нарізати шматочками по 1 см. Яблучка очистити від серцевини, нарізати скибочками. В горщечок перекласти гарбуз, яблука, масло, присипати цукром. Так кілька шарів, поки не заповниться горщечок. Зверху покласти половинку яблука. Запікати в духовці, але стежити, щоб гарбуз не став надто м’яким.
Страва краще смакує охолодженою. Її можна полити медом, присипати горішками або сухофруктами.
Смачного!

Посилання на YouTube-канал КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР:
https://youtu.be/2F74qqyzMAE





Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 61 | Додав: lena | Теги: Страви з гарбуза у традиціях та обр | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.