Головна » 2023»Листопад»14 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: господині-вчительки теж готують залюбки
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: господині-вчительки теж готують залюбки
13:20
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні пропонуємо до вашої уваги рецепти страв із гарбуза традиційної кухні Старого Бикова Ніжинського району Чернігівської області. Секретами приготування цієї смакоти діляться чарівні пані, які й талант кулінарний мають, і у школі діточок навчають.
Гарбузяники (приготувала вчителька Старобиківської гімназії Оксана Демиденко)
Інгредієнти: сирий чищений гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., борошно – 2 ст. ложки, лист м’яти – пучечок, сіль, перець – до смаку, олія – для смаження, сметана – для подачі.
Приготування
Гарбуз тремо на морквяну тертушку. Додаємо яйце, дрібно нарізану м’яту, борошно. Солимо, перчимо, добре вимішуємо. Формуємо невеличкі котлети і смажимо їх на добре розігрітій та змащеній олією пательні. Подаємо зі сметаною. Смачного!
Сушений гарбуз (приготувала вчителька Старобиківської гімназії Наталія Журибеда)
Інгредієнти: сирий гарбуз – 300–400 г, сироп (на 1 л води – 300 г цукру).
Приготування
Нарізаємо сирий гарбуз довільними шматочками (соломкою, кубиками, пластинками). Варимо сироп. Після закипання додаємо шматочки гарбуза. Хвилинку покипіли – і даємо настоятися в сиропі годин 12. Викладаємо проварений гарбуз на полотняний рушник. Просушені шматочки тонким шаром розміщуємо на жаровні – і в піч, до повної готовності. Перед подачею притрусити цукровою пудрою. Смачно, дешево, корисно!
Гарбузова каша (приготувала вчителька Старобиківської гімназії Валентина Майстро)