Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Листопад » 15 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: автентика Срібнянщини
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: автентика Срібнянщини
11:10
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із відділу культури та туризму Срібнянської селищної ради. А в ньому – чудова добірка автентичних кулінарних рецептів страв із гарбуза.

Ось що нам пишуть (авторську лексику зберігаємо).

«Гарбуз – один із найбільш шанованих та популярних серед українців овочів осінньо-зимового періоду. Шанобливе ставлення до гарбуза в українській кухні відоме з давніх-давен.
На Срібнянщині найбільш популярними були такі страви з гарбуза: гарбузова каша, печений гарбуз, гарбузовий кисіль, пиріжки з калиново-гарбузовою начинкою, гарбузово-яблучні млинці та квашені яблука в печеному (вареному) гарбузі.
Надаємо декілька рецептів страв із гарбуза, записаних зі слів мешканців Срібнянської ТГ.

Найдавніша страва, яку готували в нашому регіоні з гарбуза, – печений гарбуз. Наші бабусі та прабабусі розрізали гарбуз навпіл, вибирали насіння, клали гарбуз на чавун з картоплею і запікали в печі.

Записано зі спогадів Дмитра Михайловича Федуна, 1914 р. н., який прожив 102 роки (село Никонівка Срібнянської селищної ради Прилуцького району).
«У дитинстві так готували гарбуз: усередину клали все, що було на городі (морква, столовий буряк, цибуля та інше). Не додавали ні солі, ні олії. Ставили в піч та запікали. Коли подавали до столу, то тоді додавали різні приправи: кріп, зелень, часник».

Євдокія Семенівна Діденко, 1926 р. н. (село Лебединці Срібнянської селищної ради Прилуцького району).
– У нашій сім’ї готували начинку для пирогів із гарбуза та калини. Гарбуз запікали в печі перед вогнем. У калину додавали трохи води і ставили в піч, щоб проварилася, а потім проціджували та змішували з м’якоттю гарбуза. По можливості додавали цукор, але в основному готували без нього».

Ганна Григорівна Ковганенко, 1960 р. н. (село Харитонівка Срібнянської селищної ради Прилуцького району).
– У моїй родині готували гарбузову кашу: гарбуз запікали, потім додавали пшоно, заливали молоком, додавали цукор.
Також квасили яблука в гарбузі: гарбуз варили, а потім холодним перекладали шарами з яблуками. Зберігали в погребі.

Надія Миколаївна Снігур, 1962 р. н. (село Горобіївка Срібнянської селищної ради Прилуцького району).
– У нас готували такі страви з гарбуза, як гарбузова каша, пиріжки з гарбузом та калиною, млинці з яблуками й гарбузом, печений гарбуз та квашені яблука в запеченому гарбузі.

Рецепт млинців

Натерти гарбуз та яблука, додати цукор, сіль по смаку, кисляк, борошно та дрібку соди. Все перемішати. Пательню змастити невеликою кількістю олії, ложкою або ополоником формувати млинці. Випікати одну хвилину, потім перевернути на інший бік.

Наталія Миколаївна Бринза, 1962 р. н. (село Гурбинці Срібнянської селищної ради Прилуцького району).

– У нашій родині готували різні страви з гарбуза: каші з пшоном, рисом, молочно-гарбузовий кисіль, пиріжки, гарбузово-яблучну запіканку, оладки.
Ці страви з гарбуза готували моя бабуся, мама, а тепер готую і я.

Гарбузовий кисіль

Гарбуз нарізаємо кубиками, заливаємо його молоком, щоб покрило, та варимо в чавунчику. Потім розтираємо до однорідної маси. Додаємо цукор за смаком, масло і киплячу масу заправляємо розведеним у молоці крохмалем. Кипить 5 хвилин на середньому вогні, а потім розливаємо у миски.

Гарбузово-яблучна запіканка

Гарбуз та яблука нарізаємо на невеликі кубики. Викладаємо на жаровню шарами (шар яблук, шар гарбуза) і ставимо в піч на 30–40 хв. Потім посипаємо цукром та випікаємо ще 5 хвилин. За бажання поливали медом.

Любов Григорівна Кравченко, 1956 р. н. (село Харитонівка Срібнянської селищної ради Прилуцького району).

Рецепт солоної страви з гарбуза

Гарбуз помити, зрізати хвостик, видалити насіння. Всередині натерти гарбуз сіллю та перцем. Нарізати кільцями цибулю, обсмажити на сковороді, додати тертий часник. Цибулю з часником кинути до гарбуза й тушкувати в печі до готовності.

Рецепт солодкої страви

Зрізати верхівку гарбуза, очистити від насіння, натерти всередині цукром та маслом і запікати. Можна також додавати кусочки яблук.

Наталія Миколаївна Гайдамака, 1963 р. н. (село Олексинці Срібнянської селищної ради Прилуцького району).

Улюблений смаколик із дитинства – деруни з гарбуза

Гарбуз очистити від шкірки, насіння та м’якоті, натерти на дрібну тертку, додати борошно, яйця, цукор, розтоплене вершкове масло, перемішати.
Смажити на соняшниковій олії на слабкому вогні до золотистої кірки. Подавати з медом або сметаною.









Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Теги: Страви з гарбуза у традиціях та обр | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.