Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Листопад » 16 » Майстер із Чернігова Андрій Каменецький – учасник круглого столу «Традиційні ремесла: заради миру та соціальної злагоди»
Майстер із Чернігова Андрій Каменецький – учасник круглого столу «Традиційні ремесла: заради миру та соціальної злагоди»
15:29
15 листопада у Києві відбувся круглий стіл «Традиційні ремесла: заради миру та соціальної злагоди». Учасників зібрання гостинно приймала Національна спілка майстрів народного мистецтва України.
Колективові КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР дуже приємно, що на цьому ґрунтовному заході побував наш колега Андрій Каменецький – майстер, відомий не тільки на Чернігівщині, але й у всій Україні.
Андрій Григорович досконало володіє мистецтвом тригранно-виїмчастого різьблення, збирає маловідомі традиційні візерунки різьблення по дереву в різних куточках України, реставрує дерев’яний декор та меблі. Він – автор серії робіт у давньоруській стилістиці в межах проєкту «Художнє дерево Сіверщини» (2007). Оздоблював інтер’єр заповідника «Гетьманська столиця» в Батурині (2008). Учасник всеукраїнських та регіональних виставок народного мистецтва, симпозіумів.
Андрій Каменецький – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (з 1995 року), заслужений майстер народної творчості України (з 2009 року). З 1996 року керівник студії декоративної різьби в Обласному центрі народної творчості.
Нагороджений відзнаками Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства культури, Чернігівської обласної державної адміністрації, Академії мистецтв України,орденом «За заслуги» III ступеня (2018). Лауреат Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського (2000), Всеукраїнської молодіжної премії імені Костя Широцького (2008). Удостоєний почесної відзнаки «Майстер року» НСМНМУ (2017).
А тепер – докладніше про захід.
З вітальними словами до учасників зібрання звернулися т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв і голова Національної спілки майстрів народного мистецтв України Євген Шевченко.
«Збереження нашої нематеріальної спадщини – серед викликів сьогодення. Маємо максимально долучити до цього процесу однодумців. Принаймні тих, хто готовий підтримати, й тих, хто буде реалізовувати завдання на практиці. Бізнес готовий допомагати, але хотілося б, щоб це був цілий соціальний рух. Соціально відповідальний бізнес має долучатися до такої філософії навіть під час війни», – зазначив Ростислав Карандєєв і принагідно підкреслив важливість завершення роботи з розробки закону про меценатство, який допоможе залучити додаткові джерела фінансування для кращого функціонування сфери НКС. А це, у свою чергу, сприятиме зміцненню зв’язків майстрів з бізнесом задля розвитку галузі. Також пан Ростислав наголосив, що українська нематеріальна культурна спадщина – це частина культурної дипломатії, невід’ємна складова якої – розповісти світові про те, чим українці унікальні, чим наше народне мистецтво кардинально відрізняється від російського. Адже саме в цей непростий час відбувається ідентифікація України у світі як держави із самобутніми традиціями й тисячолітньою історією.
«Головна цінність нашої роботи – це те, що ми змогли в культурне життя провести два нових покоління майстрів, виховати їх у стінах спілки. Ми звільнилися від радянської ідеології та повернули в культурне життя українців писанку, вишивку, ляльку й багато іншого. Твори наших майстрів представлені в багатьох музеях світу», – зазначив Євген Шевченко.
Мета круглого столу – обговорити основні виклики й перспективи, пов’язані з охороною нематеріальної культурної спадщини як на національному, так і на міжнародному рівнях, розкрити роль та можливості громад і груп, що практикують ремесло як прояв НКС, оцінити збитки, завдані війною, та перспективи повоєнного відновлення, ознайомити з результатами репрезентативної виставки «Українська НКС: ремесла, практики та традиції», що відбулася в Норвегії. Ці завдання були реалізовані під час трьох дискусійних панелей – «Традиційні ремесла України: між традицією і сучасністю», «Роль молоді в охороні нематеріальної культурної спадщини» й «Нематеріальна культурна спадщина: зв’язок між людьми для створення культури миру». До обговорення долучилися експерти з різних галузей знань про НКС, носії-практики, представники закладів культури, освіти. Попри складні обставини, фахівцями було відзначено оптимістичні перспективи розвитку сфери.
Організатори заходу – Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна спілка майстрів народного мистецтва України, Центр розвитку «Демократія через культуру» й Національна академія мистецтв України у партнерстві з іншими установами.
* * *
20 років тому (2003) було підписано Конвенцію ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини. 15 років тому (2008) до цієї Конвенції приєдналася наша країна, а 10 років тому (2013) до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини було включено перший елемент НКС від України – петриківський декоративний розпис – як явище українського орнаментального народного мистецтва. Дуже символічні збіги для нашої держави, яка наразі протистоїть російській агресії… До слова, до Конвенції про охорону НКС уже приєдналася 181 країна. Отже, відзначення ювілею цього документа набуло глобальних масштабів.
Традиційні ремесла – одна з основних категорій нематеріальної культурної спадщини, охорону якої забезпечує Конвенція ЮНЕСКО 2003 року. І тут вельми доречно процитувати слова Ростислава Карандєєва, наведені на його фесбук-сторінці.
«Зберегти – означає зробити популярним та продовжити. Всесвітньо відомими, як український «Щедрик», варті стати писанка і ще багато ремесел, звичаїв та традицій, які демонструють світогляд і багату історію українського народу. Для цього потрібно навчати майстрів, пояснювати молоді, для чого потрібна традиція та яка її роль у становленні держави, залучати соціально відповідальний бізнес, політиків, дипломатів до популяризації нашого надбання у світі, використовувати цифрові технології, щоб зробити його доступним для всіх.
Багатство світової культури в її розмаїтті. Кожна нація проявляється та самореалізується через унікальні культурні процеси. Україна має культуру, варту, щоб про неї знав увесь світ. Нею ми пишаємося і за неї боремося!»









Фото надано Національною Спілкою майстрів народного мистецтва України



Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 82 | Додав: lena | Теги: Традиційні ремесла: заради миру та , круглий стіл | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.