Головна » 2023»Листопад»16 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: каша гарбузова «Асорті медова»
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: каша гарбузова «Асорті медова»
16:31
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. На часі – гарбузові рецепти. Сьогодні з нами знову Михайло-Коцюбинська громада. Інформацію для цієї публікації зібрано й записано Жукотківським сільським будинком культури спільно з Жукотківською бібліотекою-філією. Каша гарбузова «Асорті медова». Таку оригінальну назву-комплімент ми вирішили дати автентичній страві, в яку додають два види круп і мед. Секретом її приготування поділилася жителька села Гірманка Валентина Іванівна Малофієнко, 1949 року народження. Авторську лексику збережено.
Беремо гарбуз, гарно миємо та звільняємо від твердої шкірки. 1 кг гарбузи ріжемо шматочками (за бажанням можна натерти на великій терці), складаємо у глиняний горщик, заливаємо кип’ятком, щоб вода покрила весь гарбуз, і варимо в печі біля вогню до готовності. Коли гарбуз зварився, зціджуємо воду, добре розминаємо гарбуз і додаємо 100 грамів рису та 100 грамів пшона. Добре вимішуємо. Потім додаємо дрібку солі, столову ложку цукру, столову ложку меду, 50 грамів масла та 400 грамів молока. Все добре перемішуємо, ставимо в піч до жару і запікаємо до готовності. Смачна, запашна гарбузова каша готова. Смакуємо із задоволенням!