Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Листопад » 16 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: кулінарна автентика Воловиці
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: кулінарна автентика Воловиці
16:35
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами знову Комарівська громада.
Про збір і запис автентичних рецептів подбали у Воловицькій бібліотеці-філії КЗ «Комарівська публічна бібліотека».
Отже, до вашої уваги – спогади старожилів Воловиці Катерини Іванівни Ридзель і Тетяни Іванівни Малої про страви з гарбуза у традиціях та обрядах цього села.
Авторську лексику збережено.

Рецепт 1. Тушкований гарбуз

Гарбуз різали кубиками, складали в макітру, трусили сахаром або терли замісто сахару цукровий буряк. Тушкували в печі, розтирали м’ялом і їли сам гарбуз або коли був хліб, то намазували на скибочки і їли мазанку.

Рецепт 2. Каша гарбузова з пшоном

Пшоно в печі одварювали й додавали гарбуз (його пекли у печі або сирий терли на терку), добавляли в макітру жиру, цукор, усе розмішували і ставили у піч – до готовності.

Рецепт 3. Печений гарбуз

Коли не було ні пшона, ні цукру, то половинки гарбуза пекли в печі, клали на тарілку і ложками печений гарбуз їли.

Ось так – просто і смачно. Але як же болять оті слова – «коли був хліб», «коли не було ні пшона, ні цукру»… Тому нехай у кожній українській хаті будуть усі багаті – і на хліб, і на гарбузи, і на пшоно, і на цукор, і на кашу з молоком, і на щастя з добром!


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 57 | Додав: lena | Теги: Страви з гарбуза у традиціях та обр | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.