Головна » 2023»Листопад»16 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: кулінарна автентика Воловиці
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: кулінарна автентика Воловиці
15:35
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами знову Комарівська громада. Про збір і запис автентичних рецептів подбали у Воловицькій бібліотеці-філії КЗ «Комарівська публічна бібліотека». Отже, до вашої уваги – спогади старожилів Воловиці Катерини Іванівни Ридзель і Тетяни Іванівни Малої про страви з гарбуза у традиціях та обрядах цього села. Авторську лексику збережено.
Рецепт 1. Тушкований гарбуз
Гарбуз різали кубиками, складали в макітру, трусили сахаром або терли замісто сахару цукровий буряк. Тушкували в печі, розтирали м’ялом і їли сам гарбуз або коли був хліб, то намазували на скибочки і їли мазанку.
Рецепт 2. Каша гарбузова з пшоном
Пшоно в печі одварювали й додавали гарбуз (його пекли у печі або сирий терли на терку), добавляли в макітру жиру, цукор, усе розмішували і ставили у піч – до готовності.
Рецепт 3. Печений гарбуз
Коли не було ні пшона, ні цукру, то половинки гарбуза пекли в печі, клали на тарілку і ложками печений гарбуз їли.
Ось так – просто і смачно. Але як же болять оті слова – «коли був хліб», «коли не було ні пшона, ні цукру»… Тому нехай у кожній українській хаті будуть усі багаті – і на хліб, і на гарбузи, і на пшоно, і на цукор, і на кашу з молоком, і на щастя з добром!