Головна » 2023»Листопад»10 » «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини»: пиріжки зі смаком дитинства
«Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини»: пиріжки зі смаком дитинства
10:10
Сухополов’янська громада вельми активно долучилася до онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», чому ми щиро раді. Черговий допис на порі. Інформацію для нього надала художня керівниця Канівщинського сільського клубу (село Канівщина) Тетяна Мороз. Старовинний рецепт вона успадкувала від своєї прабабусі Марії Антонівни Яремчук (1907 р. н.). Авторську лексику збережено.
Пиріжки з гарбузом «Смак з дитинства»
Тісто: 500 г борошна, 250 мл молока, яйце, 100 мл олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 10 г сухих дріжджів. Начинка: 300 г гарбуза, середня морквина, цибулина, сіль, цукор, мелений чорний перець за смаком. У теплому молоці розчинити дріжджі, додати сіль, цукор, яйце та олію. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Накрити й відставити сходити на 30–40 хвилин. Для начинки гарбуз нарізати невеличкими кубиками. Цибулю мілко нарізати, моркву натерти та обсмажити до золотистого кольору. До сирого гарбуза додати смажену цибулю з морквою, сіль, цукор і мелений чорний перець, усе перемішати. Коли тісто збільшилося в об’ємі й готова начинка, викладаємо начинку на тісто та формуємо пиріжки. Викладаємо на деко, змащуємо яйцем та відправляємо до розігрітої духовки. Випікаємо при температурі 180 градусів 15–20 хвилин.